Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Ресурси и околна среда

Ресурси и околна среда

РАБОТИМ ЗАЕДНО ЗА ПОИТИВНИ ПРОМЕНИ

Дървета на почит

Любовта ни към дървото е голяма, защото е изключително траен, възобновяем материал и подлежи на рециклиране. Като един от големите потребители на дървен материал в световен мащаб, винаги търсим разумни начини за употребата му в масовото производство. Гледайте нашите филми, за да разберете как защитаваме и запазваме този ценен природен ресурс.

Ясни стандарти за отговорна употреба на дървесина

IWAY е стандарт на ИКЕА за отговорна употреба на дървесина, който поставя ясни изисквания за дървения материал, използван за производство на продуктите ИКЕА. Това включва забрана за изкупуване на дървесина, добита по незаконен начин или от източници, които участват в екологични или социални конфликти, или от горски масиви, включени в Натура 2000. Всички доставчици трябва да отговарят на изискванията на стандарта преди сключване на договор за доставка. Ние постоянно подобряваме отношенията си с доставчиците, като осъществяваме одити за сертифициране в съответствие с международните стандарти. Свалете оттук IWAY Стандарт за доставка на дървесина (формат PDF).

Сертифициране на гори в партньорство с WWF

Работим в сътрудничество с WWF и други местни и международни природозащитни организации, за да се борим активно с незаконната сеч и за утвърждаване на отговорната употреба на дървесина. ИКЕА и WWF развиват успешно сътрудничество от 2002 в подкрепа на сертифициране на употребата на дървесина за масово производство. Съвместната ни работа включва картографиране и опазване на гори от особена важност за поддържане на еко-равновесието. Досега сме допринесли за подобряването управлението на горски масиви в Европа и Азия, помогнали сме за увеличаване на сертифицираните по стандарт FSC® горски масиви с около 35 млн. хектара (приблизително площта на Италия) в страните, с които сътрудничим. Посетете сайта на WWF, за да разберете повече.

Да намериш вярната посоката, когато всичко се обърка

Преди няколко години открихме фибри от твърда дървесина в някои от нашите продукти от хартия. Практика, която не отговаря на стандартите на ИКЕА. След пълно проучване подобрихме вътрешните си процедури, за да гарантираме, че това няма да се случи отново.

Предотвратяване използването на орехова дървесина, добита чрез незаконна сеч

Преди около 5 години наши експерти установиха незаконна сеч на орехови масиви в Китай. Ето защо ИКЕА преустанови използването на тази дървесина за производството на нашите продукти.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РАБОТАТА НИ ПО ОПАЗВАНЕ НА ГОРИТЕ

В допълнение на кооперацията с доставчиците и спазването на нашия IWAY стандарт за дървесина, количеството на използвана рециклирана дървесина и дървесина от сертифицирани по FSC® доставчици отбелязва увеличение с 41% за 2014 година. Нашата цел е ръст от 50% до 2017 година. Посетете сайта на FSC®, за да научите повече.


ПАМУК

Памук, с който да се чувстваш добре

Памукът е важна суровина за ИКЕА, използвана в редица продукти, от дивани до хавлии. Когато се отглежда по традиционния начин, за памука се използват големи количества химикали и вода, което повишава разходите и ограничава до минимум печалбата на фермерите. Целта на ИКЕА да използва памук само от по-устойчиви източници означава, че доставчиците ще използват по-малко вода, химически торове и пестициди, като в същото време увеличават своята печалба.

„Тази година поставяме началото на една нова ера за памука, използван от ИКЕА. Достигайки целта 100% от нашия памук да идва от по-устойчиви източници е голямо постижение, но също така отбелязва началото на следващото предизвикателство пред нас – да поддържаме постигнатото дотук и да открием нови начини за подкрепа на производителите по света,“ заяви Прамод Сингх, ръководител Направление памук в ИКЕА.

Всички в ИКЕА сме щастливи, че стигнахме дотук. Това обаче е само част от дългия път към промяна на памучната индустрия. Иска ни се отглеждането на памук да стане по-устойчиво не само за нашия бизнес, а и в световен мащаб. Нашата визия е да направим устойчивия памук достъпен за повече хора, като в същото време е по-добър за околната среда и за хората.

Пътят към по-устойчив памук

От 2005 г. насам работим със Световния фонд за дивата природа (WWF), за да направим отглеждането на памук по-устойчиво. Заедно с WWF и други партньори създадохме „Инициатива за по-добър памук” (BCI) с мисията да подобрим живота на хората, които го произвеждат, да съхраним околната среда и да осигурим по-добро бъдеще за сектора.

Започнахме работа с 500 фермери в Пакистан, които в началото бяха резервирани към идеята за нов начин на отглеждане на памука. Но само година по-късно, добрите резултати вдъхновиха още повече да се присъденият към проектите ни в Индия и Пакистан.

С практически обучения помогнахме на близо 110 000 фермери да научат по-устойчиви методи за отглеждане на памук. Инициативата намали техните разходи, увеличи печалбите и подобри условията на труд. Това подобри качеството на живот на техните семейства и позволи на децата им да получат образование.

Какво означава по-устойчив памук?

Памук от по-устойчиви източници означава памук, отглеждан по стандарта Better Cotton. От септември 2015 г., цялата суровина, използвана в продуктите на ИКЕА, ще бъде от по-устойчиви източници. Основните пазари, които доставят памук на компанията, са Индия, Пакистан, Турция, Китай, САЩ и Бразилия.

Постигнатият резултат е част от дългосрочна стратегия, която има за цел да преобрази памучната индустрия. През 2010 г. ИКЕА, заедно с природозащитната организация WWF и други водещи публични и частни институции, дадоха старт на Инициатива за по-добър памук (Better Cotton Initiative, BCI).

Заедно със своите партньори, ИКЕА се стреми да направи устойчивия памук по-достъпен и по-добър за околната среда и за хората, които го отглеждат.

В името на устойчивия памук

В момента заедно с WWF сме съсредоточили усилия към спестяването на вода с цел поддържане на нормални нива във водните басейни. Стартирахме пилотни проекти в райони на Индия и Пакистан, в които има проблем с недостига на вода. Разработихме и осъществихме ефективни методи за управление на водни ресурси, които ще бъдат приложени в редица ферми в районите с воден недостиг. Благодарение на нашата инициатива, фермерите в Пакистан увеличиха своите печалби с над 29%. Едновременно с това те намалиха употребата на пестициди и изкуствени торове с повече от 18%, а количеството използвана вода спадна с над 20%. Добивите на памук се увеличиха с почти 7%.

Фермерите, използващи по-добри практики за управление, също регистрираха ръст. Тяхната печалба нарасна с повече от 25%, а добивът им се увеличи с 14%. Те ограничиха използването на химически пестициди с почти 50%, на торове - с 26.5%, а на вода - с почти 10%. Източник: WWF

Подобренията в Индия и Пакистан продължават. Бъдещето обещава да бъде вълнуващо – за фермерите, за околната среда и за нас в ИКЕА.

ИКЕА и BCI

BCI е независима организация, която има за цел да направи производството на памук по-добро за хората, които го отглеждат, по-добро за околната среда, а също така да осигури по-добро бъдеще за сектора. В BCI членуват неправителствени организации, производители на памук и търговци. Освен член, ИКЕА е и основател на BCI.

ИКЕА и WWF

WWF е природозащитна организация, с която работим, за да съхраним ценни природни ресурси и да направим бизнеса по-полезен за хората и за цялата планета. Чрез ангажираност, иновации и подкрепа, партньорството ни подпомага развитието на по-устойчив памук и дървесина. Научете повече за партньорството на сайта на WWF.


ОТПАДЪЦИ

Рециклиране в големия син контейнер

В основата на нашата философия за устойчиво развитите е да ограничим разточителството и да използваме минимум ресурси, за да постигаме максимума. За да постигнем тази цел - икономисването на ресурси, са необходими малки крачки всеки ден. От август 2015 година всички наши мебели, включително кашоните, ще са направени от възобновяеми, подлежащи на рециклиране или рециклирани материали.

ИКЕА - още едно място, откъдето започва рециклирането

Искаме да направим процеса по рециклиране възможно най-лесен, затова ви предлагаме да донесете изразходваните батерии и флуоресцентни крушки (в оригинална опаковка) в магазин ИКЕА София на специално обозначените за целта места.


ХРАНА

Храна, която храни и сърцето

В ИКЕА ние се стремим да предлагаме вкусна, но и питателна храна, която отговаря на нашата философия за устойчиво развитие. Затова обогатихме менюто в ИКЕА Ресторант и Магазин за шведска храна с харесвани от масовия вкус храни от разнообразни био продукти и такива, които са произведени без употреба на изкуствени торове и отговарят на стандартите за опазване на околната среда.

Обичаните шведски кюфтенца в изцяло зеленчуков вариант

Още през 2014 година въведохме в менюто на ИКЕА вегетарианските кюфтенца. Идеален микс от нахут, зелен грах, моркови, чушка, царевица и къдраво зеле. Едно пълноценно ястие, пълно с протеини и витамини. И освен това оставят по-малък въглероден отпечатък върху планетата. Едно изключително вкусна алтернатива на обичаните от цял свят месни кюфтенца.

Работим усърдно, за да предлагаме само устойчиво произведени храни

Сьомга от сертифицирани източници

Здравословната и вкусна риба, идеална храна за здрави и щастливи клиенти. За да постигнем това, ИКЕА е част от диалога с международни еко експерти, който цели да разработи и приеме устойчиви стандарти за доставка на сьомга от ферми, които се грижат за доброто отглеждане на рибата и за опазването на околната среда. Сьомгата, която предлага ИКЕА по цял свят идва от ферми, сертифицирани по ASC стандарт (Aquaculture Stewardship Council).

Морски деликатеси по стандартите за устойчиво развитие

Всички видове дива риба и скариди, които се продават в ИКЕА са доставени от риболовни кооперации, сертифицирани по MSC стандарт (Marine Stewardship Council). Така че, докато се наслаждавате на вкуса на нашите морски деликатеси, можете да бъдете сигурни, че едновременно с това подкрепяте устойчивия риболов и защитавате устойчивото производство на морска храна поколения напред.

Свежа китка екосъобразни предложения за твоето семейство

В ИКЕА Магазин за шведска храна винаги можете да намерите био сертифицирана храна - например сладко от червени боровинки, кафе и бисквити. Детското меню в ИКЕА Ресторант е с включена био напитка (сок от бъз или боровинка) по избор.

Кафе, направо от източника

Всички видове кафе, които се продават в ИКЕА Магазин за шведска храна са добити чрез биологично производство. Притежават UTZ сертификат за произход, което означава, че следват стриктно всички изисквания за устойчиво развитие и справедливи условия на работа. Можете да проследите произхода на кафето, което сте закупили на utzcertified.org/ikea.

Шоколад, който носи наслада и за сърцето

Какаото във всички шоколади с марка ИКЕА отговаря на всички стандарти за устойчиво развитие и справедливи условия на работа. Търсете специалния UTZ знак на опаковката на шоколадите в ИКЕА Магазин за шведска храна. За да проследите произхода на какаото във вашия шоколад, изцяло UTZ сертифициран, посетете utzcertified.org/ikea.

Нищо не отива на вятъра

Съвет от ИКЕА: Един от начините да намалим нашето отрицателно влияние върху околната среда, е като не изхвърляме храна в коша за отпадъци. В такъв случай, къде отива похабената храна? Използвайте я за компостиране.