Списъкът с любими продукти е празен.

Политика за защита на личните данни

ПОЛИТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Всяко лице, посещаващо уебсайта www.ikea.bg (ползвател/потребител) може да сърфира из уебстраниците му и да използва услугите и съдържанието му като посетител или като регистриран потребител и обработването на лични данни, като резултат от този достъп, е описано в настоящата Политика. За специфични цели могат да се прилагат отделни политики/уведомления, като например Уведомление относно обработване на лични данни на кандидати за работа.

Всеки потребител, който желае да направи онлайн покупка от www.ikea.bg, може също да избере между следните два (2) начина да го направи: като посетител (гост) или като регистриран потребител.

1. Законосъобразност и цел на обработването, прозрачност и точност на данните, източници на данните

Дружество с наименование „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, ЕИК: 200204065, седалище и адрес на управление: гр. София, район „Витоша”, ул. „Околовръстен път” № 216, наричано по-нататък „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ ЕАД, е администраторът на личните данни на всеки посетител/регистриран потребител в уебсайта www.ikea.bg и контролира обработването на неговите/нейните данни. „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД информира потребителите на своя уебсайт за следното:

а) За обработването на личните данни, свързано със сърфирането из съдържанието на и извършването на онлайн покупки в уебсайта www.ikea.bg „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД използва следните правни основания:

• За изпълнението на договор, по който посетителят/регистрираният потребител е страна, или за предприемане на стъпки по искане на посетителят/регистрираният потребител преди сключването на договор (чл. 6, пар. 1, буква б) от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/EО /Общ регламент относно защитата на данните/): За постигане на целта да бъде изпълнен договора за продажба от разстояние и по-специално, за да се предостави възможност на потребителя да завърши своите поръчки на стоки/заявки за услуги на www.ikea.bg и с оглед свързаните с това цели, подробно описани в следващото изречение, е необходимо да се обработват личните данни, предоставяни от потребителя във формуляра за поръчка/заявка, когато той/тя прави своята поръчка/заявка, както и да се записват и проследяват транзакциите на потребителя. Целта на това необходимо обработване на данни е завършването на всяка поръчка/заявка, комуникацията и уведомителните съобщения относно етапите на обработване на поръчка/заявката, предоставянето на разяснения във връзка с поръчка/заявката и като цяло анализа и информирането за покупките, които потребителят е направил, за да се изпълнят договорните задължения на „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД (включително с оглед предприемане на действия, свързани с търговска гаранция, предоставяна от „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД), доставката на поръчка/заявката до избрания адрес, когато е необходимо – идентификацията и потвърждаването на потребителя, посещения на потребителя във връзка с изпълнението на поръчка/заявка и уведомяването за съществуващите наличности на стоки, както и други цели, свързани с поръчки/заявки чрез електронния магазин, съгласно предвиденото в Общите условия за ползване на сайта и електронния магазин на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД (например за целите на връщане на стоки и др.). В допълнение, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД има за цел улесняването на регистрираните потребители чрез създаване на потребителски профил с попълнени данни за цените и доставките, информация за покупките му/й, управление на предпочитанията (избора) му/й за търговска комуникация и ако той/тя също така е член на програмата за лоялност на клиенти на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД ИКЕА фемили (IKEA Family) и извършва покупки чрез www.ikea.bg – възнаграждaването му/й с точки и привилегии, в резултат на покупките му/й.

• Легитимни интереси (чл. 6, пар. 1, буква е) от Общия регламент относно защитата на данните): Някои видове обработване на лични данни е необходимо за подобряване на услугите, предоставяни от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, за популяризиране/развиване на дейността и стоките/услугите на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, за откриване на измами или злоупотреби и като цяло за установяване, упражняване и/или защита на правни претенции, както и за евентуално сътрудничество със съдебни и регулаторни органи. Също така, обработване на данни е необходимо за регулярна комуникация с посетителя и/или регистрирания потребител чрез телефон, поща, електронна поща (имейл), съобщение на мобилен телефон (SMS) или други подходящи начини за комуникация, като се използват данните за контакт на потребителя, които са били законосъобразно получени по време на използването на www.ikea.bg във връзка със стоките и услугите, предлагани от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, в контекста на взаимоотношение помежду им относно сделка и докато потребителят не възразява срещу такава комуникация. Тази комуникация може да включва информация за стоките/услугите и/или промоции и/или игри и/или проучвания на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, за да подобри “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД своите стоки и услуги, предоставяни на клиентите му, както и за други промоционални дейности за подобни цели. Също така, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД може да си комуникира с посетителя и/или регистрирания потребител чрез услуги за комуникация OTT (over-the-top), като Вайбър (Viber), УатсАп (WhatsApp) и т.н., за целите на по-добра комуникация и ефективност на разходите. Регистрираните потребители могат да избират начините за комуникация, използвани от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, чрез личния им потребителски профил на www.ikea.bg. Би могло да отнеме до 30 дни, за да станат активни промените в тези предпочитания (избор) за комуникация, по технически причини. И накрая, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД счита, че легитимните му интереси включват представянето и популяризирането на дружеството (“ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД) и магазините му, както и на неговите стоки и услуги в социалните мрежи и в други услуги на информационното общество, като дава възможност на други потребители на тези мрежи да участват в промоции, както и да изразят, че им харесва (“like”) нашата страница и да публикуват коментари за нашите стоки/услуги.

• За спазване на законови задължения на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД (чл. 6, пар. 1, буква в) от Общия регламент относно защитата на данните): такива могат да бъдат, например, задължения съгласно данъчното законодателство, счетоводното законодателство и др. Целите на обработването в тези случаи са спазването на съответното законово задължение от страна на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД съгласно приложимото законодателство.

б) Всеки регистриран потребител има право, но и задължение да осъществи достъп до, да коригира и актуализира личните си данни, които разкрива, и следва да уведоми “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД за всяка промяна в личната му/й информация, въведена по време на регистрацията му/й в електронния магазин на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, с оглед по-доброто му/й обслужване. За участниците в програмата ИКЕА фемили (ΙΚΕΑ family), които правят поръчки на стоки/заявки за услуги в www.ikea.bg, се прилагат също и условията на програмата ИКЕА фемили (ΙΚΕΑ family).

в) Вие сте длъжни да ни предоставите личните си данни само ако имате такова договорно (например, съгласно Общите условия за ползване на сайта и електронния магазин на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД) или законово задължение. Ако не ни предоставите Ваши данни, може да не успеем да сключим или да изпълним договор с Вас или да изпълним някоя от другите ни цели на обработване, изброени в настоящата Политика за защита на личните данни.

Когато правите поръчка на стока/заявка за услуга чрез уебсайта www.ikea.bg, договорът ни с Вас не може да бъде сключен/изпълнен, ако не попълните задължителните лични данни или не ни предоставите допълнителна информация, която сме сметнали за необходима за сключване/изпълнение на договора.

г) В повечето случаи “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД получава личните данни на потребителя от самия потребител. Въпреки това, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД може да получи данни, свързани с извършената покупка и/или нейното завършване, от партньори на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, които му съдействат при изпълнение на задълженията му към потребителя.

2. Обработване и категории лични данни. Права на посетителите/регистрираните потребители

а) Обработване на лични данни: За онлайн покупки, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД ще обработва личните данни на потребителя, посочени от същия при създаването на потребителския му/й профил и/или във формуляра за неговата/нейната поръчка на стока или заявка за услуга, за да бъде завършена конкретната му/й поръчка/заявка чрез електронния ни магазин. Всеки потребител на електронния магазин www.ikea.bg има възможност да избере между 2 начина за завършване на онлайн поръчка на стока/заявка за услуга и за предоставяне на личните си данни:

i) Като посетител: В този случай събраните лични данни на посетителя ще бъдат запазени от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД във форма, позволяваща идентификация, за четиридесет (40) дни, считано от доставката или завършването/отмяната на конкретната поръчка/заявка, като обработването на данните ще касае единствено изпълнението на договора за продажба от разстояние и други цели на обработване, посочени в настоящата Политика за защита на личните данни (след този 40-дневен срок данните ще бъдат анонимизирани). Определени данни, обаче, доказващи сключването и изпълнението на договора и/или други данни, свързани с договора, както и доказателство за уведомяването за обработването на личните данни, ще бъдат запазени във форма, позволяваща идентификация след изтичане на този период (предвиден в предходното изречение), с оглед спазване на законови задължения на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД (напр. за данъчни цели) и/или за установяване, упражняване и/или защита на правни претенции. Също така, след 40-дневния период по настоящата т. i), данни за контакт (във форма, позволяваща идентификация) ще бъдат запазени и използвани от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД за маркетингови цели, освен ако потребителят е заявил, че не желае такава комуникация.

ii) Като регистриран потребител в електронния магазин: В този случай потребителят е създал потребителски профил в нашия електронен магазин и личните му данни ще бъдат запазени от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД във форма, позволяваща идентификация, докато потребителят поиска заличаване на своя потребителски профил (след като той/тя поиска това, данните ще бъдат анонимизирани). Определени данни, обаче, доказващи сключването и/или изпълнението на договорите и други данни, свързани с договорите, както и доказателство за уведомяването за обработването на личните данни, ще бъдат запазени във форма, позволяваща идентификация, след изтичане на този период (предвиден в предходното изречение), с оглед спазване на законови задължения на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД (напр. за данъчни цели) и/или за установяване, упражняване и/или защита на правни претенции. Също така, след като потребителят поиска заличаването на потребителския му/й профил “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД ще запази данни за контакт (във форма, позволяваща идентификация) и ще ги използва за маркетингови цели, освен ако потребителят е заявил, че не желае такава комуникация. Веднъж годишно, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД може да поиска от регистрирания потребител да потвърди точността на запазените негови/нейни данни и да ги актуализира, ако са настъпили промени. Регистрираният потребител може по всяко време да променя или коригира своите данни, като влезе в потребителския си профил в www.ikea.bg със своето потребителско име и парола.

б) Категории лични данни

i) По-конкретно, личните данни, които всеки потребител следва да предостави (независимо дали прави онлайн поръчка на стока/заявка за услуга като посетител или като регистриран потребител), за да се извърши продажба чрез електронния магазин на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД (ikea.bg) и за да прави поръчки/заявки на стоки/услуги на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, са както следва:

• първо име и фамилия на потребителя
• адрес за доставка на поръчаните стоки/услуги
• адрес за фактуриране (в случай, че е различен от адреса за доставка)
• информация за фактуриране (в случай, че е поискана фактура)
• телефонен номер за контакт
• адрес на електронна поща (имейл) на потребителя.

ii) В допълнение към горепосоченото, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД събира и съхранява и следните лични данни за регистрираните потребители:

• история на поръчки/заявки
• честота на посещенията
• стоки/услуги в кошницата за пазаруване или в списъка с любими продукти
• участия в промоции

iii) В случай, че бъде поискано стоки/услуги да се доставят на трето лице, различно от посетителя/регистрирания потребител, последният потвърждава, че носи пълната отговорност да уведоми и да получи надлежно съгласие от лицето, посочено като получател, за представянето на личните му данни на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, с единствената цел да се доставят съответните стоки/услуги и посетителят/регистрираният потребител поема пълна отговорност за каквито и да било претенции от страна на това лице (получател) срещу “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД. Във всички други случаи, ако ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД получи информация за трети лица във връзка с взаимодействието с посетителя или регистрирания потребител, тогава последният следва да има правно основание за предоставяне на тези данни (в случаите, при които посетителят или регистрираният потребител предоставя данните), например съгласието на третото лице, и във всички случаи посетителят или регистрираният потребител следва да информира третите лица за това как „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД ще обработва техните данни и да предостави другата необходима информация, съдържаща се в настоящата Политика за защита на личните данни.

Данните относно кредитна/дебитна карта, използвана от посетителя или регистрирания потребител, не се запазват от „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД по време на транзакцията/продажбата, а се записват директно в защитена среда на дружество-партньор (Euronet), което е ангажирано с плащанията и обработването по отношение на кредитни/дебитни карти.

iv) Също така, информираме посетителя и регистрирания потребител, че по отношение на комуникацията с тях от страна на „ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, същото обработва данните за контакт, които посетителят/регистрираният потребител предоставя, в съответствие с Директива 2002/58/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 юли 2002 година относно обработката на лични данни и защита на правото на неприкосновеност на личния живот в сектора на електронните комуникации (Директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации), включително измененията и допълненията в нея, както и приложимото национално законодателство. Освен това, когато на потребителя се изпращат уведомления за промени в Общите условия за ползване на сайта и електронния магазин на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД и/или настоящата Политика за защита на личните данни, чрез SMS/Вайбър (Viber)/електронна поща (имейл) и други подобни услуги за комуникация и тези уведомления съдържат хипервръзка (hyperlink), е възможно да се запише IP адресът (IP address) на електронното устройство на потребителя (мобилен телефон, таблет, компютър и т.н.), за да може да бъде доказано, че потребителят е получил информация за промените.

v) За услуги, свързани с покупки от уебсайта www.ikea.bg (като Съвети за обзавеждане на дома, монтаж и др.), се прилага отделно подробно уведомление за защита на личните данни.

vi) “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД обработва и други данни, които са необходими за изпълнение на целите, посочени в раздел 1, буква а) по-горе.

в) Получатели на данни: За отделните цели на обработване данни на потребителите могат да бъдат разкривани на следните лица (те биха могли да бъдат обработващи или администратори на лични данни):

i) Съответните работници/служители на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД

ii) Данъчните и други власти в случай на съответна проверка и/или други власти, съгласно предвиденото в законодателството.

iii) Дружеството, което предоставя услуги за управление на клиенти по отношение на физическите и електронните магазини, както и на участници (членове) в програми за лоялност (CRM услуги), на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД и което е поело, наред с други задължения, регистрирането, актуализирането и поддържането на базата данни с лицата, в качеството на обработващ лични данни от името на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД и в съответствие със съответните писмени нареждания на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД и/или което и да е друго дружество, което може да предоставя на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД подобни услуги по обработване на данни в бъдеще, вместо или в сътрудничество с горепосоченото дружество.

iv) Външни партньори, предоставящи на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД интернет услуги, съхранение и управление на онлайн поръчки/заявки, куриерски услуги или групова доставка на стоки, услуги за монтаж на стоки, услуги за взимане на размери, услуги за анализ на данни за продажби, доставчици на услуги за електронна търговия и центрове за обслужване на клиенти (кол центрове), за които се прилагат специфични строги условия за обработване на данни, които са договорени с “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, в качеството му на администратор на данните. “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД може също да разкрива лични данни на други лица, предоставящи услуги на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, като банки, одитори, юристи, професионални консултанти и т.н., съобразно приложимото законодателство.

v) Дружество „ХАУСМАРКЕТ Ес. Ей” (HOUSEMARKET S. A.) също може да получава данни в определени случаи, с оглед на факта, че то е собственикът на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД.

vi) Ако сте избрали доставката/получаването на поръчани стоки да бъде в определен търговски обект на партньор на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, той също ще получава и обработва данни, необходими за доставката/получаването на стоките и изпълнението на неговите функции, както е предвидено в Общите условия за ползване на сайта и електронния магазин на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД.

vii) С оглед изпращането на комуникация чрез SMS и услуги за комуникация OTT (over-the-top), като Вайбър (Viber), УатсАп (WhatsApp) и др. определени лични данни се предоставят на съответните доставчици на услуги и мобилни оператори. За повече информация относно това обработване на данни, моля, вижте съответните условия и политики за защита на личните данни, прилагани от съответните доставчици на услуги/мобилни оператори.

По отношение на всички процедури по събиране и обработване на данни, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД изисква от своите работници/служители, лицата, имащи качество на обработващи лични данни, и агентите си да спазват изцяло разпоредбите на Общия регламент относно защитата на данните, както и приложимото действащо българско законодателство, свързано със защита на личните данни, като те са обвързани с договорни задължения за спазване на изискванията. “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД изисква от своите работници/служители, доставчиците на уебсайта, както и от трети лица – негови партньори, да предприемат всички необходими технически и организационни мерки (включително подходящи политики и процедури за предотвратяване разкриването на личните данни на посетителите/регистрираните потребители и да са приели и приложили процедури за управление и обработване на лични данни по начин, който е законосъобразен и осигурява защита в съответствие с Общия регламент относно защитата на данните).

г) Права на субекта на данните: Всеки посетител или регистриран потребител, като субект на данни, може по всяко време да упражнява своите права, както това е предвидено в Общия регламент относно защитата на данните и по-специално членове от 12 до 23 от него и националното законодателство и по-конкретно:

i) правото да се получи информация и достъп до данните и/или да се получи копие от данните, обработвани от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД: субектът на данните има право да получи потвърждение дали се обработват лични данни, свързани с него, и ако това е така, да получи достъп до данните и информация, свързана с тях, както и копие от тези данни.

ii) правото на ограничаване на обработването на неговите/нейните данни: субектът на данните може да изисква от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД ограничаване на обработването на лични данни, отнасящи се до него/нея.

iii) правото на коригиране/попълване или изтриване на част от или на всички на личните му данни (правото на изтриване също се нарича право „да бъдеш забравен“): субектът на данните може да изисква от нас коригирането на неточни лични данни, свързани с него/нея, попълването на непълни лични данни, свързани с него/нея (като се имат предвид целите на обработването), както и изтриването на лични данни, свързани с него/нея.

iv) правото на възражение, тоест да се противопостави на обработването на личните му данни: субектът на данните има право, по всяко време и на основания, свързани с неговата/нейната конкретна ситуация, на възражение срещу обработване на лични данни на основание „легитимен интерес”. За да продължи обработването, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД следва да докаже, че съществуват убедителни легитимни основания за обработването, които имат предимство пред интересите, правата и свободите на субекта на данните, или за установяването, упражняването или защитата на правни претенции. Ако на това основание („легитимен интерес”) “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД обработва данни на субекта на данните за целите на директния маркетинг, то при подадено от субекта на данните възражение, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД ще е длъжно да прекрати обработването. Когато лични данни се обработват за целите на научни или исторически изследвания или за статистически цели, субектът на данните има право, въз основа на конкретното си положение, да възрази срещу обработването на лични данни, отнасящи се до него/нея, освен ако обработването е необходимо за изпълнението на задача, осъществявана по причини от публичен интерес.

v) правото на преносимост на данни: aко “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД обработва лични данни на основанието „изпълнение на договор, по който субектът на данните е страна” или основанието „съгласие”, субектът на данните може да изисква от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД да получи личните данни в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четене формат и/или “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД да предаде личните данни на друг администратор на лични данни.

“ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД ще предприеме действията, поискани от субекта на данните (чрез упражняване на някое от горепосочените права), само когато са изпълнени условията по отношение на съответното право съгласно Общия регламент относно защитата на данните.

Горепосочените права могат да се упражнят, както следва:

За упражняване на правото на достъп, на изтриване (частично или изцяло) или на коригиране/попълване на лични данни, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД предоставя възможност на регистрираните потребители на уебсайта www.ikea.bg да преглеждат, коригират/попълват личните си данни чрез личния им потребителски профил на уебсайта www.ikea.bg, използвайки опцията „Моят профил“ и полето „Лични данни” или да поискат достъп до, частично или пълно изтриване или коригиране/попълване на техните данни чрез електронно съобщение (имейл) на dpo@ikea.bg или cs.ecommerce@ikea.bg. Потребителите на www.ikea.bg, които правят поръчки/заявки като посетители, или други потребители на www.ikea.bg (като потребители, които са се свързали с “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, чрез онлайн формуляра за контакт в уебсайта www.ikea.bg или по телефона или по електронна поща /имейл/), могат да упражнят тези права като изпратят съобщение по електронна поща (имейл) на dpo@ikea.bg или cs.ecommerce@ikea.bg.

За да упражни правото си да управлява търговската комуникация от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД относно някой или всички начини за комуникация (електронна поща /имейл/, SMS или Вайбър /Viber/ на мобилен телефон и т.н.), всеки потребител може да ги управлява чрез своя личен потребителски профил на www.ikea.bg, използвайки опцията „Управление на личната информация“ (прилага се само за регистрирани потребители) или чрез изпращане на съобщение по електронна поща (имейл) на dpo@ikea.bg или cs.ecommerce@ikea.bg.

За правото на преносимост на личните данни, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД предоставя възможност на субектите на данни (в случаите, посочени в раздел 2, буква г), т. v) по-горе) да получат личните си данни в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четене формат или/и да бъдат предадени на друг администратор на данни, като подадат съответно искане на електронна поща (имейл) с адрес: dpo@ikea.bg или cs.ecommerce@ikea.bg.

“ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД ще предприеме всички разумни и технически осъществими стъпки за удовлетворяване на искането на субекта на данните в рамките на един (1) месец от датата на валидното подаване на искането. В този случай, уведомяваме субекта на данните, че е налице минимум от негови/нейни данни, който е необходимо да се запазят от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, с оглед защита на легитимните му интереси. Уточняваме още, че за подаване на валидно искане, е необходима подходяща идентификация на потребителя, за да се гарантира, че лицето, подаващо искане от субект на данни, е действителният субект на данните по отношение на съответните конкретни данни.

Заличаването на потребителски профил на регистриран потребител на www.ikea.bg може де се извърши чрез искане по електронна поща (имейл) на адрес на електронна поща (имейл): dpo@ikea.bg или cs.ecommerce@ikea.bg. Освен това, в случай че регистриран потребител е също и участник в програмата за лоялност ИКЕА фемили (IKEA Family) и е свързал своята карта ИКЕА фемили (IKEA Family) с потребителския си профил в електронния магазин в www.ikea.bg, информираме този потребител, че неговият/нейният потребителски профил в ИКЕА фемили (IKEA Family) и свързаните с това лични данни ще бъдат запазени, без да се изтриват, дори и потребителския профил в електронния магазин в www.ikea.bg да бъде заличен, тъй като този електронен потребителски профил (на регистриран потребител в електронния магазин) представлява отделно средство за търговски отношения с “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД и обслужва различна цел на обработване по отношение на събраните данни.

д) Срок за съхранение на данни: Личните данни на потребителя, който прави поръчка на стока/заявка за услуга като посетител, ще бъдат анонимизирани от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД след четиридесет (40) дни от завършването или отмяната на конкретната поръчка/заявка. Данните на регистрирания потребител ще бъдат запазени и обработвани от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, докато регистрираният потребител поиска заличаване на своя потребителски профил. Въпреки това, някои необходими лични данни, свързани с договорите на регистрирания потребител/посетител с “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, както и доказателство за уведомяването за обработването на неговите/нейните данни могат да бъдат запазени като информация относно посетителя или регистрирания потребител, като средство за установяване на законосъобразното обработване на данните от страна на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД и/или с оглед гарантиране правните претенции на страните и/или с оглед спазване а законови задължения, напр. за данъчни цели и/или с оглед изпращане на маркетингова комуникация (моля, вижте буква а) от раздел 2 по-горе). Данните, събрани, когато се свързвате с “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, като използвате онлайн формуляра за контакт в нашия уебсайт или по телефон или електронна поща (имейл) (ако това не е свързано с конкретно договорно отношение между Вас и “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД), ще бъдат анонимизирани до две (2) години след тази комуникация, освен ако е необходимо данните да се запазят след този период.

За участниците в програмата ИКЕА фемили (ΙΚΕΑ Family), които правят покупки на www.ikea.bg се прилагат също и Общите условия на програмата ИКЕА фемили (ΙΚΕΑ Family).

е) Специални категории лични данни: За целите на настоящото обработване, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, не събира, нито изисква разкриване на чувствителни лични данни (специални категории лични данни).

ж) Задължение за прозрачност: За всякаква информация относно данни на потребителите, както и тяхното обработване и защита, всеки субект на данни може да се обърне към длъжностното лице по защитата на данните (Data Protection Officer/DPO/) на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД на: dpo@ikea.bg

Право за подаване на жалба:

Уведомяваме потребителите, че те имат право да подадат жалба пред компетентния надзорен орган (в България това е Комисията за защита на личните данни, адрес: бул. Проф. Цветан Лазаров 2, гр. София 1592; електронна поща (имейл): kzld@cpdp.bg; уебсайт: www.cpdp.bg).

з) Технически и организационни мерки:

“ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, използваните от него обработващи лични данни и всяко трето лице, посочено от “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД като негов представител или агент, които имат достъп до лични данни, са договорно обвързани да прилагат подходящи технически и организационни мерки, за да защитят възможно най-добре личните данни срещу случайно или неправомерно унищожаване или загуба, промяна, неразрешено разкриване или достъп и като цяло да осигурят законосъобразното им обработване (включително, осъществяването на дистанционен достъп до данни), както и да осигурят възможност за възстановяване наличността на и достъпа до данни. Тези мерки имат за цел да осигурят ниво на сигурност, което отговаря на рисковете, произтичащи от съответното обработване на данни, като се вземат предвид естеството и критичността на данните, технологичното развитие, разходите за прилагане и естеството, обхвата, контекста и целите на всяко конкретно обработване, като се прилагат процедури за редовно изпитване, преценяване и оценка на ефективността на тези техники и организационни мерки. При всички случаи, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, използваните от него обработващи лични данни и неговите агенти/сътрудници се ангажират да поддържат поверителността на личните данни и да не разкриват или позволяват достъп до личните данни на което и да било трето лице, без предварително информиране на субекта на данните, освен ако такъв достъп е изрично предвиден в законодателството.

и) Социалните приставки /Social Plug-ins/, бутони Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest или др. Може да ги използвате, ако желаете това. Тези бутони водят към уебсайтове на трети лица, които събират и обработват лични данни съгласно свои собствени политики. Ние не носим отговорност за съдържанието на и обработването на данни, извършвано от тези уебсайтове и Ваша е отговорността да се информирате за техните политики за защита на личните данни. Поставили сме тези приставки/бутони, за да направим уебсайта ни по-функционален за посетители, както и за да популяризираме нашата дейност и услуги, ако Вие доброволно споделите наше съдържание в съответните уебсайтове. Приемаме за наш легитимен интерес да присъстваме в тези социални мрежи и да се опитваме да популяризираме нашите стоки и услуги. Позоваваме се на нашите легитимни интереси да установим присъствие в електронни социални мрежи и да се опитваме да популяризираме нашите стоки и услуги. Ако заявите предпочитанията си на нашата уебстраница (напр. ако харесате /“like”/ нашата страница) или ни последвате (“follow”) в онлайн услуга на социална мрежа, това означава, съгласно практиките на съответните социални мрежи, че ще виждате съобщения, реклами или материали, публикувани от нас на нашата страница в съответната социална мрежа и че ние ще получим информация от Вашия публичен профил в същата социална мрежа. Ако отправите въпрос чрез съответната страница или направите публикация, те ще бъдат видими за всичките „приятели“ и „последователи“ в нашата страница в съответната социална мрежа и ние можем да използваме възможностите, предоставяни от същата мрежа, за да ви отговорим. Ако ни изпратите лично или директно съобщение (PM или DM), трябва да знаете, че съдържанието им, ще бъде достъпно, във всеки конкретен случай, за определени работници/служители на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, както и за трети лица, на които сме възложили управлението на нашите страници и дейност в социални мрежи. Не следва да правите публикации на страниците ни в социални мрежи или да ни изпращате съобщения с обидно или противоправно съдържание и не следва да споделяте с нас лични данни на трети лица, освен ако сте получили тяхното валидно съгласие. Освен това, не следва да публикувате в нашите страници в социални мрежи или да използвате тези средства за комуникация, за да ни изпращате каквито и да било чувствителни (специални категории) данни или данни за непълнолетни, тъй като не можем да гарантираме сигурността и ограничаването на достъпа до тези данни. Всякакви публикации или лични/директни съобщения, които не отговарят на ограниченията по предходните две изречения, ще бъдат изтрити, а данните на потребителя може да бъдат предоставени на компетентните власти, ако публикацията или съобщението представляват също така и неправомерно деяние.

й) Връзки (линкове) към уебсайтове, приставки (plug-ins) и приложения на трети лица: Уебсайтът www.ikea.bg може да съдържа връзки (линкове) към уебсайтове, приставки (plug-ins) и приложения на трети лица. Натискането или активирането на тези връзки (линкове) може да позволи на трети лица да събират или споделят данни за потребителя. “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД не контролира тези уебсайтове, приставки (plug-ins) и приложения на трети лица и не носи отговорност за техните изявления/политики за защита на личните данни и за обработването на лични данни, извършвано от тях. В случай, че потребителят напусне уебсайт www.ikea.bg, “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД му/й препоръчва да прочете изявлението/политиките за защита на личните данни на всеки уебсайт, който посещава. Поставянето на тези връзки (линкове) на уебсайта www.ikea.bg се основава на легитимен интерес на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД за подобряване на услугите му и развиване на дейността му.

3. Сигурност

Протоколът SSL (Secure Sockets Layer) в момента е световен стандарт в интернет за сертифициране на уебсайтове за потребителите на интернет и за криптирането на данни между потребителите на интернет и уеб сървърите. Криптираната SSL комуникация изисква цялата информация, която се изпраща между потребител и сървър, да бъде криптирана от изпращащия софтуер и да бъде декриптирана от приемащия софтуер, като по този начин защитава личната информация по време на предаване. Освен това, цялата информация, предадена с SSL, е защитена от механизъм, който автоматично определя дали данните са се променили по време на предаването.

В допълнение, паролата, която настройвате, когато се регистрирате в www.ikea.bg предоставя лична сигурност. За да позволим достъп до Вашия онлайн потребителски профил и до наличната Ваша лична информация, първо трябва да въведете потребителското име и парола. Поради тази причина, трябва да съхранявате тази информация по сигурен начин, за да не попадне в ръцете на неоторизирани трети лица. Освен това Ви съветваме да създадете парола, като използвате символи в комбинация с буквено-цифрови знаци.

Накрая Ви напомняме, че информацията относно кредитна/дебитна карта не се запазва в базите данни на “ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД по време на транзакцията, а се записват директно в защитена среда на дружество – наш партньор (Euronet), което обработва транзакциите с кредитни/дебитни карти и към което сте пренасочвани, за да завършите покупката.

Всички транзакции, извършвани чрез www.ikea.bg се уреждат от международното и европейското право, което регулира въпросите, свързани с електронната търговия, както и от приложимото българко законодателство.

“ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД декларира, че личните данни на потребителите няма да бъдат използвани за цел, различна от целите, посочени в настоящата Политика за защита на личните данни, без предварително уведомяване на и, когато е необходимо, изрично съгласие от страна на субекта на данните.

“ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД може да променя настоящата Политика за защита на личните данни по всяко време. Следва да я проверявате редовно за промени.

Настоящата Политиката за защита на личните данни е приложима от: 15.07.2020 г.