Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Често задавани въпроси и отстраняване на основни неизправности при смарт осветлението

Приложението IKEA Home smart и входно-изходното устройство TRÅDFRI

Свързах осветителното тяло с входно-изходното устройство TRÅDFRI с помощта на дистанционното. Нужно ли е да използвам отново дистанционното или мога да управлявам осветлението чрез приложението IKEA Home smart?

Прекъснете връзката между дистанционното и входно-изходното устройство, след като сте свързали осветителните тела и управлявайте осветлението без дистанционно. Ако по-късно решите да добавите още осветителни тела към системата, отново ще ви е необходимо устройство за управление.

Следвайки инструкциите свързах устройството за управление (дистанционно, безжичен димер или сензор за движение) с входно-изходното устройство TRÅDFRI, но крушката не се появява в приложението.

Необходимо е да свържете крушката с управляващото устройство, тъй като сте премахнали връзката при връщането му до фабрични настройки и свързването с входно-изходното устройство.

Не мога да сваля приложението IKEA Home smart.

Проверете последната информация за съвместимост на устройствата в App Store или Google Play.

Не мога да добавя осветителното тяло към входно-изходното устройство TRÅDFRI.

За да добавите осветително тяло към вашето входно-изходно устройство, ви е необходимо устройство за управление (дистанционно, безжичен димер или сензор за движение). Следвайте инструкциите в приложението, като първо свържете устройството за управление с входно-изходното устройство, а след това и осветителните тела със същото устройство.

Необходимо ли е да разполагам с входно-изходно устройство TRÅDFRI, за да използвам осветителни тела TRÅDFRI?

Не, тъй като всяко осветително тяло TRÅDFRI може да се управлява чрез устройство за управление TRÅDFRI (дистанционно, безжичен димер или сензор за движение). Входно-изходното устройство TRÅDFRI е необходимо, ако желаете да управлявате осветителните тела TRÅDFRI с приложението IKEA Home smart.

Закупих входно-изходно устройство и крушка, но устройството TRÅDFRI не открива крушката

Необходимо ви е устройство за управление, за да добавите крушка към входно-изходното устройство. В приложението IKEA Home smart ще откриете подробни насоки как да направите това.

Не мога да свържа телефона си с входно-изходното устройство. Каква може да е причината?

 1. Проверете дали входно-изходното устройство е включено, както и дали захранващият кабел е правилно поставен.
 2. Уверете се, че входно-изходното устройство е свързано с рутера ви чрез кабел, както и че има интернет връзка.
 3. За да продължите, свалете приложението IKEA Home smart от Apple App Store или Android Play Store и следвайте стъпките в приложението, за да конфигурирате вашето входно-изходно устройство.
 4. Следвайте инструкциите в приложението, за да конфигурирате входно-изходното устройство и да свържете устройствата за управление и осветителните тела.
 5. Намерете QR кода на гърба на входно-изходното устройство и го сканирайте с мобилния си телефон, според инструкциите в приложението. Ако имате затруднения със сканирането на кода, въведете кода на устройството ръчно. Ще го намерите на гърба на вашето входно-изходно устройство. Ако все още срещате затруднения, проверете дали всички кабели са свързани и опитайте отново.
 6. Уверете се, че мобилният ви телефон е свързан със същата WiFi мрежа, както и входно-изходното устройство.
 7. При затруднения, конфигурирайте входно-изходното устройство, следвайки стъпките в приложението. Можете да нулирате настройките на вашите продукти, като ги върнете до фабричните им настройки, а след това ги конфигурирате отново.

Вижте видеата за повече информация:

Как да конфигурирате входно-изходно устройство TRÅDFRI

Как да нулирате входно-изходното устройство и да върнете фабричните настройки

Как да използвате продуктите за смарт осветление с приложението IKEA Home smart

По случайност промених настройките на осветлението в приложението. Как да върна предишните настройки?

Най-добрият начин да съхраните настройките на осветлението е да ги запазите като режим. След като го направите, дори някой друг да промени параметрите на светлината, отидете в менюто „Режими“, изберете вашия запазен режим и осветлението отново ще бъде според вашите предпочитания. Имайте предвид, че данните се съхраняват във вашето входно-изходно устройство и мрежата, без наличието на облачен архив.

Не мога да свържа Amazon Alexa със системата IKEA Home smart.

Можете да използвате продуктите TRÅDFRI с Amazon Alexa, ако разполагате с входно-изходно устройство TRÅDFRI (за повече информация относно поддръжката на вашия пазар и език, се обърнете към отдела за обслужване на клиенти на Amazon). Следвайте инструкциите в менюто за интеграции на приложението IKEA Home smart. Първо активирайте интеграцията с Amazon Alexa в приложението IKEA Home smart, а след това активирайте TRÅDFRI умението в приложението Amazon Alexa. При затруднения, деактивирайте интеграцията и в двете приложения, а след това я активирайте отново, първо в приложението IKEA Home smart, а после и в приложението Amazon Alexa.

Не мога да свържа Google Assistant със системата IKEA Home smart.

Можете да използвате продуктите TRÅDFRI с Google Assistant, ако разполагате с входно-изходно устройство TRÅDFRI (за повече информация относно поддръжката на вашия пазар и език, се обърнете към отдела за обслужване на клиенти на Google). Следвайте инструкциите в менюто за интеграции на приложението IKEA Home smart. Първо активирайте интеграцията с Google Assistant в приложението IKEA Home smart, а след това активирайте услугата TRÅDFRI в приложението Google Home. При затруднения, деактивирайте интеграцията и в двете приложения, а след това я активирайте отново, първо в приложението IKEA Home smart, а после и в приложението Google Home.

Какво да правя, ако устройство се изключи по време на ъпдейт/актуализация?

Опитайте отново. Включете всички осветителни тела и се уверете, че всички продукти, захранвани с батерии, имат наличен комплект. Може да зададете повторно инсталиране на актуализация от менюто „Аткуализация на устройства“ в приложението IKEA Home smart по всяко време. Ако входно-изходното устройство изгуби връзка с рутера по време на актуализация, проверете дали устройството ви е свързано с рутера, а рутерът е свързан с интернет.

Какво се случва със системата (свързани осветителни тела) и приложението IKEA Home smart, ако върна фабричните настройки на входно-изходното устройство?

Връщането до фабрични настройки ще изтрие всички данни, съхранени във входно-изходното устройство и ще създаде нова Zigbee мрежа. Устройството ще се върне към фабричнo инсталирания фърмуеър и последната до момента Over the Air (OTA) актуализация на системата. Това може да се случи само при натискането на бутона за рестартиране. Останалите продукти, включени в системата няма да бъдат повлияни, така че да можете да продължите да ги използвате.

Осветителни тела

Как да синхронизирате крушките отново

Осветителните тела могат да изгубят синхрона си, когато използвате главния ключ или ключа на лампата за някои от осветителните тела в групата. Например, ако изключите една от крушките в групата от ключа и смените режима на останалите крушки в групата, изключеното осветително тяло няма да бъде синхронизирано, когато го включите отново от ключа.

Как да синхронизирате крушките отново

Как да синхронизирате функцията включване/изключване

Как да синхронизирате яркостта

Как да синхронизирате цветната температура

Крушките в комплекта не са подходящи за фасонките вкъщи. Налични ли са други комплекти и крушки?

Да, може да избирате от множество различни TRÅDFRI LED крушки, които продаваме отделно – голям размер (E26, E27), малък размер (E12, E14, E17) и GU10. Можете да избирате и от различни готови комплекти, които включват най-често използваните крушки. Посетете ikea.bg или наш магазин, за да разгледате пълния асортимент.

Няколко крушки са свързани със сензора за движение и не са в синхрон. Как да ги синхронизирам отново?

За да синхронизирате отново крушките, изключете всички свързани осветителни тела и ги включете отново.

Добавих крушка с цветен/бял спектър. Как да регулирам цвета на светлината с безжичния димер?

Не можете да смените цвета с безжичния димер. За да променяте цветовете, е необходимо да свържете крушката с дистанционно.

Имам затруднения при добавянето на осветително тяло към системата за смарт осветление IKEA.

Има различни начини да разрешите проблема.

Вижте секцията „Осветителни тела“ в раздела Първи стъпки в смарт осветлението.

Конфигурирах светлините, но когато се опитвам да ги свържа, не реагира правилното осветително тяло.

Ако имате осветително тяло с няколко, разположени наблизо крушки, е необходимо да свържете всяка една по отделно. Поставете първата крушка, свържете я и след това я махнете. След това поставете следващата, свържете я и отново я махнете, и т.н. Повторете с всички крушки.

Гледайте видеото за още инструкции:

Как да добавите крушка, когато лампата разполага с няколко крушки

Какво да правя ако крушките ми TRÅDFRI не отговарят на устройството за управление?

За да управлявате вашите крушки, ви е необходимо устройство за управление. Ако сте закупили крушките отделно, трябва да ги свържете една по една с устройството за управление.

Гледайте видеото за още инструкции:

Как да добавите крушка към вашето дистанционно

Защо осветителните ми тела не са синхронизирани?

Осветителните тела могат да изгубят синхрона си, когато използвате главния ключ или ключа на лампата за някои от осветителните тела в групата. Например, ако изключите една от крушките в групата от ключа и смените режима на останалите крушки в групата, изключеното осветително тяло няма да бъде синхронизирано, когато го включите отново от ключа.

Как отново да синхронизирате крушките TRÅDFRI

Мога ли да включвам и изключвам осветлението без да използвам смарт устройство?

Да, използвайте главния ключ, устройство за управление или приложението IKEA Home smart.

Инсталирах сензор за движение, но осветлението не се включва при движение.

 1. Уверете се, че лампата, с която сте свързали сензора, е с включено захранване.
 2. Уверете се, че батериите са поставени правилно, с логото IKEA (знак ) нагоре.
 3. Ако сте закупили комплект, то той е вече свързан. Ако добавите допълнителни осветителни тела, е необходимо да ги свържете със сензора за движение: добавете крушка към сензора за движение TRÅDFRI.
 4. Проверете дали сензорът е настроен на “Нощ” или “Ден”? Ако е настроен на “Нощ”, а навън е светло, светлината няма да се включи.
 5. Проверете дали сензорът е монтиран в посока на движението, с обхват 120 градуса/5 м (16.5’)?
 6. Ако все още изпитвате затруднения, нулирайте настройките на продуктите и опитайте отново.

Гледайте видеата за още инструкции:

Добавете крушка към сензора за движение TRÅDFRI

Конфигуриране на комплект със сензор за движение TRÅDFRI

Как да нулирате настройките на сензора за движение

Как да нулирате настройките на крушките TRÅDFRI

Връщане към настройки по подразбиране

Може да нулирате настройките на вашите продукти за смарт осветление IKEA и да ги върнете до първоначалните, фабрични настройки.

За осветителни тела:
Превключете главния ключ 6 пъти.

За дистанционно, безжичен димер или сензор за движение
Натиснете бутона за свързване 4 пъти в рамките на 5 секунди.

За входно-изходно устройство:
Отворете и премахнете предпазното капаче на устройството. С помощта на карфица натиснете бутона за рестартиране върху горната страна на устройството за поне 5 секунди, докато LED индикаторът престане да мига.

Как да нулирате настройките на крушка TRÅDFRI

Как да нулирате настройките на дистанционно TRÅDFRI

Как да нулирате настройките на димер TRÅDFRI

Как да нулирате настройките на сензор за движение TRÅDFRI

Как да нулирате настройките на входно-изходно устройство TRÅDFRI

Устройства за управление

Не мога да настроя две управляващи устройства така, че да контролират една и съща група осветителни тела едновременно.

За да настроите две устройства за управление да контролират една и съща група осветителни тела, се уверете, че едното устройство вече управлява съответното осветление, а другото е нулирано и с фабрични настройки. След това задръжте двете устройства на не повече от 2 см едно от друго, натиснете и задръжте бутоните за свързване на двете устройства едновременно за 10 секунди. Червена светлина ще даде индикация, когато свързването е успешно. Вече можете да управлявате осветлението с двете устройства.

Не разполагам с входно-изходно устройство или приложение IKEA Home smart. Какво ще се случи, ако добавя второ устройство за управление към осветително тяло?

Първото устройство за управление ще изгуби връзка с осветителното тяло. За да настроите две устройства да управляват едно и също осветително тяло, трябва да свържете двете управляващи устройства. Уверете се, че второто устройство, което искате да добавите, е нулирано, преди да се опитате да го свържете с първото.

Какво да направя, ако устройството за управление (дистанционно, безжичен димер или сензор за движение) не отговаря?

Проверете дали батерията не е изтощена и дали е поставена правилно в устройството, с логото IKEA (знак ) нагоре.

Устройството за управление трябва да бъде свързано с осветителното тяло. Ако сте закупили предварително свързан комплект, устройството ви за управление и крушката са вече свързани.

Как да добавите смарт крушка към вашето дистанционно

Изпитвам затруднения при добавянето на осветително тяло към устройството за управление (дистанционно, безжичен димер или сензора за движение). Какво да направя?

За повече инструкции как да добавите осветителни тела, гледайте тези видеа:

Как да добавите смарт крушка към вашето дистанционно

Как да добавите крушка към комплекта за димиране TRÅDFRI

Как да добавите крушка към комплекта със сензор за движение TRÅDFRI

Когато натисна бутон на безжичния димер, дистанционното или сензора за движение, се появява мигаща червена светлина.

Батерията е изтощена и трябва да се подмени.