Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Съветите на експерта за използването на светлината у дома

Цветът и светлината са постоянни фактори при обзавеждането на дома. Тъй като искахме да научим повече по темата, ние се свързахме с професор Торбьорн Лаике. Потърсихме го за съвет относно това как да приложим науката в контекста на ежедневието.

Ако можеш, събуждай се с дневна светлина

„Естествената светлина е най-добрият помощник в това да се събудиш отпочинал и готов за действия. Ако можеш, спи в стая, която е насочена на изток.“

Торнбьорн Лаике знае за какво говори. Той има докторска степен по психология и е доцент по психология на околната среда в университета Лунд. Неговата сфера на експертиза включва влиянието на светлината върху човешката психика. Цветовете – като вариации на светлината – са основен елемент в тази сфера.

„Така, както дневната светлина е добра за събуждане,“ продължава Торнбьорн, „рецептата за добър сън е блокирането на светлината по възможно най-добрия начин.“

Най-доброто решение за намиране на баланс между двете е ролетна щора, блокираща светлината. Осигурява пълна тъмнина, когато е необходимо и бързо се вдига, за да поканиш светлината вътре. И нещо още по-добро – с дистанционно TRADFRI можеш да управляваш щората, без да се налага да ставаш от леглото.

Избери топъл блясък за четенето вечер

„Повечето видове екрани са базирани на студена светлина с по-къса дължина на вълната, която прави по-трудно релаксирането. Този ефект няма връзка с това, което се показва на екрана. С други думи, по-добре избери подходяща книга, за да се приспиш. И използвай настолна лампа с по-топла, жълта светлина, която не влияе негативно върху бързото заспиване.

Използвай цветове и десени, за да създадеш настроение

„Синьото и зеленото имат успокоителен ефект върху хората, докато цветовете от червения спектър активират дейността на мозъка и ни дават енергия. Същото е и с десените. Колкото са по-сложни, толкова е по-голям ефектът.“

Ако комбинирате блокиращи светлината завеси с комплект по-леки, цветни завеси, тогава сте подготвени за всичко. Можете да филтрирате дневната светлина с пъстри завеси в червено и бяло за повдигане на настроението. Или да пуснете завесите, блокиращи светлината, в края на деня.

Въпреки че психологията на околната среда е развиваща се научна дисциплина, все още е сравнително млада. Торнбьорн Лаике споделя следното: „Някои ранни експерименти са се превърнали с времето в митове и понякога погрешно се възприемат като научни открития. Такъв пример е така нареченият „розов ефект“, според който се предполага, че оцветяването на стените на килиите в розово, в един затвор, ще повдигне духа на затворниците. Все пак звучи като една добра история, но заключението не е доказано.“

Щастливи сме, че нашите клиенти се вдъхновяват от продуктите ни и им придават своя личен почерк. Продължавайте да творите!

Но имайте предвид, че променянето или преправянето на продуктите на ИКЕА, така че да не могат повече да бъдат продадени или използвани по оригиналното си предназначение, означава че гаранциите и правото ви да върнете продуктите ще бъдат загубени.