Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Новини

2022 2021 2020 2019 2018 По-стари

ИКЕА с нов център за планиране и поръчки във Велико Търново през 2023 г.

11 октомври 2022 г.

В навечерието на отбелязването на 11 години развитие на ИКЕА на българския пазар, Хаус Маркет България, част от FOURLIS Group, обяви, че планира шестия си търговски обект в страната, който ще бъде открит във Велико Търново.

В навечерието на отбелязването на 11 години развитие на ИКЕА на българския пазар, Хаус Маркет България, част от FOURLIS Group, обяви, че планира шестия си търговски обект в страната, който ще бъде открит във Велико Търново.

Обектът ще е от типа център за планиране и поръчка и ще бъде разположен в Мол Велико Търново. Новият център за поръчки, който ще се простира на 1800 кв.м площ, ще предлага различни решения и идеи за обзавеждане, продукти от асортимента за дома и от този за шведски храни, които могат да бъдат закупени веднага, а също така потребителите ще имат възможност за поръчка на продукти от целия асортимент на компанията. Откриването на обекта  се предвижда за четвъртото тримесечие на следващата година.

Обръщаме погледа си към Велико Търново, където, в сърцето на Централна България, предприемаме нова инициатива по пътя към реализиране на своята мисия да създаваме по-добър живот у дома за възможно най-много хора. Процесът по отваряне на нова точка от веригата включва серия от проучвания в региона, които вече стартираха, за да сме сигурни, че ще отговорим на високите очаквания на нашите настоящи и бъдещи потребители“, споделя Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България.

Центърът за поръчки във Велико Търново ще бъде третият поред в страната след този в Бургас, който бе открит през 2016 г. и този в Пловдив, който отвори врати през 2018 г. През 2020 г. шведският гигант преобрази търговския обект във Варна в концептуален магазин, а през 2021 г. откри магазин от ново поколение в сърцето на София. Обектът във Велико Търново е продължение на стратегията на ИКЕА да осигури на всички свои клиенти улеснен достъп до многообразието от предложения за обзавеждане на дома.

ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот: с новата си кампания ИКЕА България събира устойчиви идеи на едно място

Инициативата цели да популяризира екосъобразния начин на живот, който е възможен за всеки

10 август 2022 г.

ИКЕА стартира кампания, посветена на устойчивия начин на живот, под надслов „ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот“. Компанията търси еко съветници и цели да събере на едно място идеи, които са лесни и достъпни в забързаното ежедневие, но в същото време допринасят за по-добър живот. Всеки ще има възможност да се включи и да се превърне в посланик на мисията.

Кампанията ще протече на три етапа, във всеки от които желаещите ще получат възможност да споделят своите еко идеи и съвети. След оценяване от специално подбрано жури, ще бъдат излъчени 5 победители след всеки етап. Те ще се превърнат в ИКЕА еко съветници, а техните идеи ще бъдат наградени и събрани на специалната страница - https://bit.ly/3oS2ja7, достигайки до хиляди хора в страната и чужбина. В края на кампанията ще бъде избран и официален голям победител. С инициативата си, шведската компания ще се опита да покаже, че устойчивият начин на живот е съзнателен избор, който всеки човек може да направи без това да се отрази на бюджета му или да затрудни живота му.

През юни и юли 2021г. консултантската компания GlobeScan, съвместно с Inter IKEA Group и други организации, проведе мащабно проучване сред повече от 30 000 души в над 31 държави по света, за да анализират нагласите, мнението и поведението на хората, свързани с устойчивия и здравословен начин на живот. Една трета от респондентите признават, че са силно засегнати от изменението на климата и замърсяването на въздуха, като заедно с това са мотивирани да живеят по-здравословно и устойчиво. 60% от хората имат голямо желание да променят начина си на живот в тази посока, а 46% да бъдат по-екологични. Въпреки това много по-малка част от запитаните (съответно 28% и 22%) споделят, че са направили конкретни стъпки в тази посока.

Всички хора единодушно призовават за повече подкрепа от правителствата и бизнеса и твърдят, че най-добрите начини да се стимулира по-устойчив живот е компаниите да направят продуктите си дълготрайни и достъпни за всеки потребител. Ключов извод от проучването е, че 46% от хората възприемат високите цени като пречка за по-здравословен и по-устойчив начин на живот, а 48% споделят, че най-голямата пречка за закупуването на здравословна и екологична храна е, че те не могат да си я позволят.

Тези изводи потвърждават, че ИКЕА има важна роля в предоставянето на достъпни и желани от потребителите решения, които вдъхновяват и дават възможност за приемане на устойчив живот във всекидневието на всеки човек. Ето защо брандът насочва все повече усилия в подпомагане на потребителите да организират своето домашно пространство и живота в него, представяйки малки стъпки за по-добър начин на живот. Част от тези усилия е и кампанията „ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот“, която ще докаже на потребителите, че с лесни ежедневни стъпки може да се постигне голямата промяна.

„Като голям и разпознаваем бранд съзнаваме отговорността, която носим, за да направим връзката между обикновения човек и устойчивия живот здрава. Това е причината да предприемем допълнителни стъпки в тази посока. Показвайки на хората начините, по които могат с малки усилия да подобрят живота на всички нас, вярваме, че ще успеем да направим необходимата промяна в света. Защото времето за действие е именно сега“ – споделя Георги Ангелов, ръководител на Food Waste Watcher програмата на ИКЕА, посветена на борбата с хранителните отпадъци.

ИКЕА пуска на пазара нова колекция в колаборация със социални предприятия

VÅRDANDE цели да вдъхнови уюта и грижата за себе си

27 юли 2022 г.

ИКЕА обяви новата си колекция, създадена съвместно с пет азиатски предприятия, които дават възможност за работа на уязвими социални групи. мето на колекцията – „VÅRDANDE“ означава „грижа“ на шведски език. В съответствие с мисията и значението си, тя включва текстилни продукти като кимоно, постелка за йога и одеяла, наред с плетени кошници, решения за съхранение, свещи и кашпи за растения. Голяма част от колекцията е изработена ръчно или е произведена в устойчиви промишлени и социални предприятия, с които шведската компания сътрудничи глобално.

Повечето от материалите, използвани за създаването на продуктите, се доставят от местата, на които са позиционирани предприятията. Такива материали са бананови влакна, глина и  юта. Използваният памук също е от по-устойчиви източници*. Той се отглежда с по-малко вода, химически торове и пестициди, като това увеличава маржът на печалба за земеделските производители. Материалите се доставят от Бангладеш, Виетнам, Тайланд и Индия, където се намират социални предприятия, партньори на ИКЕА.

VÅRDANDE е резултат от стремежа да се създадат работни места и възможности за тези, които най-много се нуждаят от тях. Чрез сътрудничество с местни социални организации, в които работят хора, които трудно намират работа на пазара на труда, може да се подобри начинът на живот на много маргинализирани общности. Подобно партньорство позволява да се предлагат ръчно изработени продукти в магазините на ИКЕА по целия свят.

"С VÅRDANDE искаме да предложим на много хора възможност да се отпуснат и да намерят вътрешната си сила. Колекцията съдържа набор от продукти, които помагат за създаването на малки промени, но със значително въздействие – както за нашите потребители, така и за тези, които ги създават. Реализирахме VÅRDANDE в партньорство със социалните бизнеси Classical (Бангладеш), Ramesh Flowers, Doi Tung (Тайланд) и Spun (Индия), както и SAITEX (Виетнам) – пет предприятия, ангажирани в изграждането на дългосрочни възможности за маргинализирани групи и уязвими райони", споделя Лена Сьормон, бизнес лидер на „Инициативата за социални предприемачи“ на ИКЕА.

Колекция VÅRDANDE е проектирана от дизайнерите на ИКЕА Аканкша Део и Сара Фагер. Тя ще бъде налична в магазини ИКЕА София и ИКЕА Варна, както и и онлайн на IKEA.bg от август.

Вижте цялата колекция тук.

ИКЕА пуска на пазара GREÅKER - скрин с иновативни функции за безопасност

GREÅKER е нов скрин с допълнителни функции за безопасност и стабилност, предназначени да намалят един от най-сериозните проблеми в индустрията – преобръщането на мебели. Продуктът е част от дългосрочния план за иновации, в който ИКЕА ще продължи да предлага дизайнерски решения с подобрени предимства и характеристики за безопасност и стабилност, за да могат клиентите да продължат да живеят по-безопасно и спокойно у дома. GREÅKER ще бъде наличен в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион от юли тази година, а в Северна Америка се очаква да бъде пуснат през 2023 г.

1 юли 2022 г.

Инцидентите, свързани с преобръщане на мебели, са сериозен проблем за безопасността в дома, който засяга цялата индустрия. Всички продукти за съхранение на ИКЕА отговарят на задължителните изисквания и са сигурни, когато са закрепени към стената съгласно инструкциите за монтаж. Компанията за обзавеждане е отдадена на мисията да прави дома по-безопасен, ето защо създава решения, които да подпомагат безпроблемното използване на сериите от мебели за съхранение.

Скринът GREÅKER представлява просто, но важно дизайнерско решение, което допълнително намалява риска от преобръщане. Продуктът трябва да бъде закрепен към стената, за да се гарантира безопасното му използване. В допълнение към многофункционалния си дизайн, той включва персонализирани панти и врати, които допълнително повишават стабилността му.

"Вярваме, че иновациите са пътят към намирането на решения, които нашите клиенти харесват и които свеждат до минимум рисковете в домовете си", споделя Емели Кностер, мениджър на направление "Спални" в ИКЕА. "Чрез GREÅKER ние вдъхновяваме клиентите, като създаваме продукт, който е многофункционален по своята форма и има подобрени характеристики за стабилност", добавя тя.

Иновациите в продуктите са в основата на ИКЕА и компанията се ангажира да открие повече решения в отговор на мисията да поставя безопасността в домовете на първо място. През 2019 г. шведският бранд пусна на пазара скрина GLESVÄR, който  също има допълнителни функции за стабилност, включително опция за заключване и отключване или принудително закрепване към стената. При GREÅKER ИКЕА е проектирала изделието така, че да бъде с многофункционално приложение в дома благодарение на своя дизайн, което удължава живота на продукта.

 GREÅKER ще бъде наличен скоро и в България.
Видео представяне на GREÅKER е достъпно тук.


ИКЕА представя нова колекция със Световната сърф лига

KÅSEBERGA е вдъхновена от активния живот на хората и обръща внимание на глобалните екологични проблеми

21 април 2022 г.

От 2019 г. ИКЕА си партнира с водещата спортна организация за сърфисти – Световна сърф лига (WSL), за да създаде нова колекция, вдъхновена от активния живот на хората, живеещи до морето или океана. KÅSEBERGA, кръстена на малък град в Швеция - една от най-южните сърф дестинации в страната, включва разнообразие от функционални продукти с красив дизайн, подходящи за дома, плажа и навсякъде, където животът реши да ни отведе.

Партнирайки си със WSL, ИКЕА иска да разбере по-добре начина на живот на хората, които са в постоянно движение, и открива важна информация за нуждите им в ежедневието - от организиране на вещите до мобилност. "Тези нужди се отнасят не само за сърфистите, но и за много други активни хора. Те ни вдъхновиха да създадем продукти за всички онези, които се ангажирани с природата. С тази колекция бихме искали да пренесем радостта от живота, присъща на сърфистката общност, в домовете и ежедневието на много повече хора", казва Вийбке Брааш, дизайнер в ИКЕА Швеция.

KÅSEBERGA включва над 25 продукта, предназначени за дома или извън него. Сред тях са плажен стол, преносимо барбекю, масичка за кафе с формата на сърф, пончо за плаж и чанта, специално проектирана да бъде помощник при почистване на плажове.

Вдъхновен от Световната сърф лига и известните сърфисти Касия Мийдър и Роб Машадо, новата колекция обединява функционалност, устойчивост и мотивация за по-екологичен начин на живот. В резултат от това, голяма част от продуктите от KÅSEBERGA са изработени от рециклиран полиестер, а други - от възобновяеми източници, като бамбук и корк.

“Сърфистите сме едно цяло с океана и често сме първите, които виждат как замърсяването оказва влияние върху него. Вълнуваме се да видим как KÅSEBERGA оживява. В нея са вплетени нашите усилия да направим обществото по-отговорно към природата. Вълнуващо е, че заедно достигаме до вдъхновяващи решения, които са част от проактивната промяна“, споделя Касия Мийдър, част от WSL и дизайн екипа на ИКЕА.

KÅSEBERGA ще бъде налична в магазините на ИКЕА от май 2022 г, както и онлайн на Ikea.bg На този линк ще откриете документалния филм за колекцията.


ИКЕА и Marimekko създават лимитирана колекция, вдъхновена от сауна културата

IKEA и Marimekko се обединяват, за да създадат колекция, вдъхновена от сауна културата и дълбоките й корени в скандинавския начин на живот. Обявяването на колекцията е планирано за март 2023 г.

14 април 2022 г.

Сауната е любимо занимание на много хора, но и съществена част от ритуалите за почивка и възстановяване, особено за финландците. През 2020 г. ЮНЕСКО добави финландската сауна култура в своя представителен списък на нематериалното културно наследство на човечеството. ИКЕА и Marimekko ще се потопят дълбоко в тази култура и ще създадат есклузивна колекция, базирана на нейните основни ритуали.
„Вглеждаме се едновременно в скандинавския дизайн и в основите от нашата култура на благосъстояние. Чрез съчетаването на богатия опит на Marimekko в създаването на емблематични десени и знанието на ИКЕА за обзавеждането на дома, ние искаме да разпространяваме елементите на тази култура, за да донесем радост в ежедневието на много хора“, споделя Хенрик Мост, творчески лидер в ИКЕА Швеция.
Колекцията ще обединява щастливи противоречия между горещо и студено, просто и смело, закачливо и спокойно. Това e първият път, в който Marimekko проектира набор от десени ексклузивно за колекция с партньорска марка.
„ИКЕА и Marimekko споделят силно скандинавско наследство и демократичен подход към дизайна. И двата бранда се ангажират да доставят радост в ежедневието на хората. Заедно избрахме културата на сауната като отправна точка за тази колекция не само заради финландските корени на Marimekko, но и защото отразява няколко от положителните аспекти на скандинавския начин на живот. Сауната обикновено е мястото, в което хората се отпускат и наслаждават... там, те са себе си“, споделя Ребека Бей, креативен директор на Marimekko.
Планира се колекцията да бъде достъпна през март 2023 г. в магазините на ИКЕА по целия свят.


ИКЕА и УНИЦЕФ стартират социална кампания против тормоза в училище

Инициативата е в подкрепа на дългосрочната програма на УНИЦЕФ и МОН „Стъпки заедно“

24 февруари 2022 г.

Във връзка с Деня за борба с тормоза в училище, ИКЕА и УНИЦЕФ стартират кампания за превенция на насилието сред учениците. Чрез инициативата под надслов „В час с проблемите“ ИКЕА цели да ангажира своите служители, посетители и широката общественост с наболялата тема.  

Посетителите на магазин ИКЕА София провокираща арт инсталация с обиди, изказани от деца към други деца. По този начин шведският бранд насочва вниманието върху сериозния проблем, който оказва натиск върху децата и се отразява негативно върху тяхното развитие. Специална информативна страница https://www.ikea.bg/schools, съдържаща ресурси и основни насоки от УНИЦЕФ, ще бъде в помощ на родителите и децата за това как да разпознаят знаците на насилие и да говорят за проблема, как да реагират и какво да направят, ако детето им е жертва на тормоз или причинява такъв. Освен това всеки ученик, родител или учител, анонимно и лесно, може да намери полезна информация и съвети във вайбър-бот (БОТкрепа on Viber), създаден с подкрепата на УНИЦЕФ.

В допълнение ИКЕА призовава всички, които искат да подкрепят децата в борбата срещу насилието в училище, да напишат в социалните мрежи положително послание към тях с хаштаг #СмелиЗаедно.

Социалната инициатива на шведската компания подкрепя дългосрочната програма „Стъпки заедно“, организирана съвместно от УНИЦЕФ и МОН. Целта ѝ е превенция на насилието в училище чрез създаване на сигурна и безопасна учебна среда. Програмата стартира от учебната 2019-2020 г. и включва работа с различни групи – ученици, родители и учители, като ангажира всички участници в образователния процес. ИКЕА допринася със своята експертиза и обзавежда обособени зони в избрани учебни заведения в София, Кюстендил, Искър, Завет и Тетевен, където специалисти и деца мога да провеждат своите занимания по програмата и да релаксират. ИКЕА ще се ангажира събраните позитивни послания от настоящата кампания да достигнат до децата в пилотните училища в програмата „Стъпки заедно“.

Ние в ИКЕА вярваме в правото на децата да се развиват и играят в безопасна среда. Нашата цел е да достигнем до повече хора и да създадем дискусия – възрастните да провокираме, а децата да предразположим. Затова програмата „Стъпки заедно“ вече си има и талисман – оживялата играчка по рисунката на малката Михаела Недева, която спечели първо място в конкурса за детска рисунка на ИКЕА „Вълшебен защитник“.

Вярваме, че стъпка по стъпка и с обединени сили заедно с УНИЦЕФ можем да задвижим позитивната промяна“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България.

„Въпреки че насилието в училище е сериозно предизвикателство, образователната система сама по себе си не го предизвиква. Тя отразява обществените норми и ги прави видими за всички. В същото време дава възможности за справяне с този феномен, но само в партньорство между всички участници – училищно ръководство, педагогически и помощен персонал, деца, родители и местната общност. Нека не оставяме децата да се справят сами – СмелиЗаедно!“, каза Мария Янкова, програмен директор „Образование“, УНИЦЕФ България.

За ИКЕА и УНИЦЕФ

ИКЕА е дългогодишен корпоративен партньор на УНИЦЕФ и през годините подкрепя различни инициативи на организацията. Участието в проект „Стъпки заедно“ е естествено продължение на присъствието на компанията, която вече има възможността да подпомага множество инициативи с фокус деца в различни възрастови групи. В периода септември 2016 - май 2019 г. ИКЕА подкрепя инициативата „Заедно от детската градина“, която се реализира от УНИЦЕФ и МОН в 35 детски градини в страната. Тя допринася за подкрепяща образователна среда в детските заведения, като гарантира пълноценното развитие на потенциала на всяко дете с фокус върху децата със специфични потребности. ИКЕА България се включва в един от ключовите елементи на проекта - трансформирането на пространства за индивидуална работа с деца.

За програмата „Стъпки заедно“

УНИЦЕФ разработва и реализира цялостна общоучилищна програма „Стъпки заедно” за безопасна училищна среда и превенция на тормоза и насилието съвместно с Министерството на образованието и науката, в която са ангажирани над 3000 ученици и над 170 преподаватели от 5 пилотни училища. Програмата включва следните елементи: овластяване на децата и въвежда принципи на ненасилствена комуникация възстановителни подходи в училище, разработване на механизми за взаимна подкрепа при децата, но и между учителите, повишаване на лидерския капацитет на директорите и уменията на учителите за провеждане на работилници за развитие на социално-емоционални умения и разрешаване на конфликти, ангажиране на родителите по по-ефективен начин. Опитът от пилотната програма цели да изведе препоръки за подобряване на механизма за превенция в училищата, да докаже необходимостта от планиране на всички елементи като част от новите национални и оперативни програми като нови 230 професионалисти от училища в цялата страна, в т.ч. учители, психолози, педагогически съветници, вече се обучават по методиката, така че опитът да бъде разширен и в други училища.

Повече за програмата тук.


ИКЕА България организира национален конкурс за детска рисунка „Вълшебен защитник“

Той е част от кампанията на ИКЕА „Ела да играем“ и предизвиква малките творци да развият въображението си

21 януари 2022 г.

След миналогодишния седми поред „Вълшебен конкурс“, ИКЕА България предприема нова стъпка напред и за пръв път организира локално издание на национален конкурс за детска рисунка „Вълшебен защитник“. Той ще се проведе на територията на България в партньорство с УНИЦЕФ и ще бъде част от глобалната кампания на ИКЕА „Ела да играем“, чиято основна идея е да защитава правото на децата да играят и да се развиват в безопасна и приятелска среда. Конкурсът е под надслов „За по-добра игра. Заедно.“ и предизвиква малките творци да нарисуват своя невероятен герой, който е винаги до тях и ги учи на смелост и повече забавления.

Всяко дете на възраст от 1 до 12 г. може да се включи с рисунка на своя вълшебен защитник от 25 ноември до 7 декември на сайта ikeaplay.bg. Трима от участниците, събрали най-много гласове на сайта, и още 12, избрани от специално жури, ще бъдат финалистите в новото издание. Сред тях ще бъде отличен един победител, чиято рисунка ще оживее като плюшена играчка, произведена от българския продуктов дизайнер Здравка Върбанова.

В журито на новото издание ще се включат Богдана Трифонова – радио и телевизионен водещ, Александра Димитрова– художник-дизайнер и педагог в детски научен център „Музейко“, Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ за България, Здравка Върбанова – дизайнер и творец, Мая Велянова – мениджър комуникации и интериорен дизайн в ИКЕА.

Играчката, произведена от рисунката на малкия победител, ще се превърне в символ на безопасната игра като част от програмата „Стъпки заедно“ на УНИЦЕФ. От 2019 г. ИКЕА се включва активно в тази инициатива и категорично застава зад нейната мисия – превенция на насилието в училище. Неслучайно тазгодишният национален конкурс „Вълшебен защитник“ е естествено продължение на усилията, вложени в посока намаляване на агресията в училищна среда и изразяване на подкрепа и разбиране към учениците.

„Кампанията „Ела да играем“ е част от глобалното движение на ИКЕА в подкрепа на правото на децата и възрастните да играят повече. Това е начин да изразяваме себе си, но и да общуваме с другите, да опознаваме света, който ни заобикаля. И разбира се, посланието ни е много по-силно, когато е обвързано с каузата да подобрим средата, в която децата се развиват. Ето защо с тези стъпки, ние подпомагаме нещо голямо и значимо, а именно програмата на УНИЦЕФ за сигурна училищна среда, в която агресията и тормозът са ограничени. Вярваме, че творчеството и доброто настроение, които предизвиква играта, ще помогнат на децата да се чувстват по-сигурни, да споделят повече и да бъдат съпричастни“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър ИКЕА България.

 


ИКЕА пуска дългоочаквани колекции тази есен

Част от тях е новата геймърска гама, разработена в партньорство с Republic of Gamers (ASUS ROG)

6 октомври 2021 г.

Шведският гигант за мебели и обзавеждане ИКЕА пусна на пазара нови и дългоочаквани колекции в колаборация с известни дизайнери и експерти в сферата на технологиите. Една от тях е специалната геймърска гама, която компанията реализира в партньорство с Republic of Gamers (ASUS ROG). Тя дава възможност на всички любители на игрите да създадат свое специално пространство в дома.

Непрекъснато нарастващият брой геймъри (около 2,5 милиарда в световен мащаб) и разрастващият се пазар вдъхновиха ИКЕА да предприеме следваща стъпка и да създаде повече комфорт за любителите на игрите в дома. Въпреки дългогодишния си опит в разработването на интелигентно обзавеждане, шведският гигант реализира колекцията съвместно с истински експерти в света на гейминг индустрията – Republic of Gamers (ASUS ROG), които проектират висококачествен, иновативен хардуер и оборудване за по-добро гейминг изживяване. „Геймърите в световен мащаб познават и обичат марката Republic of Gamers, знаят, че тя ще предложи едни от най-интересните иновации на пазара на игри. Нашето ново партньорство с експертите в ИКЕА ще позволи на Republic of Gamers да намери нови и интересни начини да зарадва геймърите“, споделя Крис Хуанг, мениджър на бизнес звеното ASUS Gaming Gear and Accessory.

Гамата включва повече от 30 артикула, обхващащи както мебели (бюра, столове, шкафове), така и аксесоари (държач на кабел за мишка и подложка, възглавница за врат, многофункционално одеяло и пр). Те ще бъдат представени в 6 различни семейства продукти: UPPSPEL, LÅNESPELARE, MATCHSPEL, GRUPPSPEL, UTESPELARE, HUVUDSPELARE. Всички продукти UPPSPEL са проектирани от IKEA и ROG в тясно сътрудничество. Останалата част от поредицата е разработена от ИКЕА въз основа на знанията, придобити от сътрудничеството, за да се гарантира разнообразие от предложения и да се отговори на различните нужди на геймърите по отношение на функция, дизайн и цена.

Освен новата геймърска колекция, през октомври ИКЕА представя и новата колекция HÖSTKVÄLL, представяща аксесоари на есенна тематика в нежни скандинавски цветове.


ИКЕА празнува 10 години в България

За този период компанията е посрещнала над 23 милиона посетители в своите обекти

20 септември 2021 г.

На 20 септември 2011 ИКЕА открива първия си обект на българския пазар в столицата.  За 10 години, шведският гигант в домашния интериор е посрещнал над 23 милиона посетители в своите обекти, както и над 18 милиона в онлайн магазина, предлагайки разнообразни идеи и решения за по-добър и организиран живот у дома. 

Мрежата от търговски обекти на бранда обединява магазин ИКЕА София, концептуален магазин ИКЕА Варна, центрове за поръчки Пловдив и Бургас, както и наскоро открития магазин от ново поколение ИКЕА Mall of Sofia в сърцето на столицата. Компанията развива палитра от предложения и обекти, за да отговори на различни нужди и желания на своите клиенти – от цялостни решения за обзавеждане на стаи, с възможност за планиране на кухни и гардероби, така и идеи за освежаване и организиране на пространството до най-малките аксесоари.

Гордеем се, че вече 10 години развиваме своите продукти, услуги и решения, така че да отговорят на нуждите на българския пазар. Но най-важни са резултатите – от стартирането на програмата за лоялност, в нея се включиха над 223 хиляди ИКЕА Фемили членове. Повече от 323 хиляди масички LACK красят домовете на хората, а емблематичната за ИКЕА секция BILLY е зарадвала над 70 хиляди потребители. Колкото до шведските кюфтенца.. е, може би е достатъчно да кажа, че сме продали над 30 милиона от тях“, споделя Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България, част от FOURLIS Group.

За своето присъствие на българския пазар, шведската ритейл компания е отчела обем на продажби от над 928 милиона лева. Тя е най-голямата верига магазини за обзавеждане на дома, а в България навлиза чрез договор за франчайз с компанията House Market S.A., която управлява осем магазина ИКЕА, два обекта от ново поколение и девет центъра за поръчки в Гърция, Кипър и България.

ИКЕА не е просто експерт в домашното обзавеждане. Ние създаваме по-благоприятна домашна среда, а бизнесът ни е насочен и към социалната подкрепа. Подпомогнахме над 3000 деца и местни общности, а над 10 000 продукта дарихме за проекти и инициативи в помощ на хора в риск. В ДНК-то на компанията е заложено усилието за устойчиво развитие, ето защо непрекъснато развиваме своята зелена политика, стараейки се да покажем отношението си към природата и как всеки може да бъде отговорен за нейното опазване, започвайки именно от собствения си дом“, допълва Никос Ифантидис.

ИКЕА от ново поколение отвори в центъра на София

След 10 години на българския пазар, това е нашият пети обект

8 септември 2021 г.

Днес със специално събитие ИКЕА откри първия си магазин от ново поколение в България. Той се разполага в Mall of Sofia и е в непосредствена близост до централната част на града. Акцент в деня на откриването бе тематичното „разопаковане“ на обекта, в който участваха първите клиенти на магазина.

За 10 години на българския пазар, ИКЕА развива динамично своята палитра от търговски обекти, за да предложи на клиентите си повече възможности и гъвкави решения спрямо техните нужди.  В България ИКЕА отваря своя пети обект, който се различава от вече познатите за клиентите на марката формати. ИКЕА Mall of Sofia е градски формат на лесно достъпна локация, където почитателите на марката могат бързо и удобно да намерят селекция от аксесоари за дома, любими шведски храни за приготвяне вкъщи, а също така да направят специализирана консултация при покупката на кухни METOD и гардеробни системи PAX.

Обектът заема 1200 кв.м. площ като предлага на потребителите над 1000 артикула, които могат да бъдат закупени на мястоаксесоари за готвене и сервиране, декорация, спално бельо, детски продукти, шведски кюфтенца, напитки и други. Останалите продукти от асортимента могат да бъдат поръчани и получени в магазин ИКЕА София или чрез услугата „Доставка до дома“.

Тази година е специална за нас, тъй като празнуваме 10 години на българския пазар. Ние вярваме, че можем да направим по-добър живота у дома. Вслушваме се внимателно в желанията и нуждите на хората и откликваме с конкретни решения. Ето защо непрекъснато развиваме палитрата си от търговски обекти така, че да отговарим на клиентските изисквания и да бъдем в крак с тенденциите и иновациите в ритейл сектора. ИКЕА Mall of Sofia е поредният пример за тази глобална омниканална стратегия на компанията”, заяви Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България, част от FOURLIS Group.

Магазин от ново поколение на ИКЕА бе открит наскоро в Пирея, Гърция с площ от 2000 кв.м. FOURLIS Group обяви, че през тази година ще бъде открит и търговски обект от ново поколение в Mall Of Athens в Маруси. До момента FOURLIS Group управлява пет магазина на ИКЕА в Гърция, два в България и един в Кипър, наред с два обекта от ново поколение и общо 9 центъра за поръчки в споменатите държави.


ИКЕА представи трансформацията на каталога

Той вече е част от съдържанието на обновения сайт и представлява естествено продължение на съветника за по-добър живот у дома

30 август 2021 г.

ИКЕА представи трансформацията на емблематичния си каталог, като за първа година любимите ни страници, пълни с вдъхновение, са интегрирани в уеб съдържанието на сайтовете на ИКЕА по целия свят. Година след като обяви края на хартиеното си издание, шведският гигант ще достигне до над 3 милиарда потребители по света с онлайн  идеи и съвети за по-добър живот у дома, за разлика от 100-милионното достигане на печатното издание. Това е част от глобалната стратегия на компанията и затвърждава политиката й за грижа за природата и устойчивия живот у дома.

Каталожното съдържание е изцяло интегрирано в секция „Вдъхновение“ на сайта IKEA.bg и ще ангажира още повече потребители с функционални идеи за по-добър живот у дома. То обединява 78-годишния богат опит на шведската компания за домашно обзавеждане и дава безценни съвети по едни от най-важните теми за потребителите: живот с деца в семейството, организиране на дома и оптимизиране на малките пространства по устойчив начин. Чрез интуитивно организираното съдържание, посетителите на сайта ще могат да получат моментална информация и да закупят директно от платформата всеки един от широката гама продукти, представени в него, както и да разберат какво е мотивирало дизайнерските решения за всеки дом и как да постигнат същия резултат у дома си в страниците „Попитай дизайнер“.

Новата посока на представяне на каталожното съдържание дава на потребителите ни още по-голяма свобода да избират и да се вдъхновяват с решенията на ИКЕА. Идеите, заложени в него, са изградени на база реални нужди и мечти на реални хора. Ежегодно ИКЕА посещава над 800 домакинства по целия свят, за да разбере предпочитанията на потребителите и да отговори с конкретни решения на тях. Знаем, че все повече хора търсят вдъхновение онлайн, ето защо ние сме там, за да го дадем – по възможно най-удобния за тях начин“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър ИКЕА България.

Наред с домовете на сайта всеки потребител ще може да разгледа още десетки нови страници с идеи на различни теми за по-добър живот в домашното пространство, сред които организация на дома, сън, хранене, готвене, работа от вкъщи, декорация и общуване във всички зони от дома.

Станаха ясни петте финалисти от международния „Вълшебен конкурс“ на ИКЕА

9 март 2021 г.

Рисунките на победителите бяха избрани сред повече от 66 000 участници и ще бъдат превърнати в плюшени играчки от лимитираната колекция SAGOSKATT през 2021

Следвайки своята традиция, ИКЕА насърчи децата от цял свят да участват във „Вълшебен конкурс 7“ и да развихрят въображението си, представяйки своя любим въображаем приятел. Тазгодишното издание на конкурса, част от глобалната кампания „Ела да играем“, събра повече от 66 000 рисунки, пет от които ще се превърнат в истински плюшени играчки, част от колекцията SAGOSKATT.

Ежегодното състезание събира деца от цял свят в най-близкия магазин на ИКЕА или онлайн, за да нарисуват и споделят свой любим въображаем приятел. Миналата година донесе много предизвикателства с ограниченото посещение на магазините, ето защо ИКЕА се насочи към дигитално решение за провеждане на конкурса и нищо не можа да попречи на творчеството на децата.

Това са петте уникални герои, избрани от журито на ИКЕА Швеция тази година:

„Сандвичи-приятели“, нарисувани от Одри, на 9 години, Канада

„Котка“, нарисувана от Лиепа, на 8 години, Литва

„Пържено яйце“, нарисувано от Зосия, на 7 години, Полша

„Русалка-куче“, нарисувано от Савва, на 9 години, Русия

„Птица“, нарисувана от Ник, на 10 години, САЩ.

Кампанията на ИКЕА „Ела да играем“ не само позволява на децата да споделят своите мечти и въображение, но и допринася за правото на всяко дете да играе. Компанията дарява 100% от оборота на играчките от колекцията SAGOSKATT в подкрепа на местни инициативи, които насърчават детското творчество и развитие. В България основен партньор на кампанията е УНИЦЕФ, ето защо ИКЕА избра да подпомогне програмата срещу насилието в училище „Стъпки заедно“.

„Чувствам се много щастлив и благодарен, че съм част от екипа, участващ в проекта SAGOSKATT. Цялата концепция „от деца за деца“ е нещо, което ме кара да се гордея изключително много. Огромното въображение на малките творци е невероятно. Всяка година сме впечатлени от количеството уникални и забавни рисунки, които получаваме. Искаме да можем да ги направим всички! Когато избираме победителите, ние разглеждаме много важни критерии, например колко уникален, колоритен и изразителен е героят, дали може да се трансформира в плюшена играчка за масово производство и дали можем да осигурим изискванията за безопасност на бъдещата играчка”, споделя Хорхе Омар Сантойо Хенайн, ръководител на отдел продуктов дизайн за деца, ИКЕА Швеция.


ИКЕА с търговски обект от ново поколение в София през 2021 г.

11 декември 2020

Той ще бъде разположен в Mall Of Sofia и ще допълва клиентското преживяване с услуги и аксесоари

През 2021г. ИКЕА ще отпразнува своя 10-ти рожден ден на българския пазар. След успешното позициониране на магазина в София и магазина във Варна, който отвори врати през септември, Хаус Маркет България, част от FOURLIS Group обяви, че през следващата година ще бъде открит търговски обект от ново поколение в Mall Of Sofia.

С площ от 1200 кв.м., той ще предложи на посетителите разнообразие от решения за обзавеждане на изключително удобна локация в сърцето на града. Обектът ще предостави достъп до повече от 8000 артикула чрез възможност за закупуване на място на около 1000 артикула от избрани отдели и магазина за шведска храна. Останалите продукти от асортимента ще могат да се поръчват и получават в магазин ИКЕА София, от офис на партньор или чрез услугата Доставка до дома.

Клиентското преживяване ще бъде допълнено от различни услуги като планиране на кухни и гардероби, съвети за обзавеждане на дома, както и от каса за самообслужване, наред с традиционното касово обслужване.

Магазин ИКЕА от ново поколение ще бъде открит скоро и в Пирея, Гърция, с  площ от 2000 кв.м. Той ще бъде първият от поредицата иновативни проекти на шведския бранд, позиционирани в централните части на големите градове. До момента FOURLIS Group управлява пет магазина на ИКЕА в Гърция, два в България и един в Кипър, наред с общо 9 центъра за поръчки в споменатите държави.

Повече информация за предстоящия проект на ИКЕА очаквайте през 2021 година.


След 70 успешни години, ИКЕА каталог обръща нова страница

07 декември 2020

За 70-годишното си съществуване, ИКЕА каталог се превърна в емблематична и обичана традиция. Той беше важен фактор за успеха на шведския гигант, като вдъхнови много хора по света с решения за обзавеждане на дома. Но времената се променят и заедно с новите тенденции и клиентски потребности, през последните години компанията адаптира нови дигитални начини за връзка с хората и позициониране на пазара. С много нови разработки на съвременни формати за споделяне на уникалното съдържание на каталога, Inter IKEA Systems B.V., световният франчайзодател на ИКЕА, взе емоционалното решение с уважение да прекрати успешната история на каталога в сегашния му формат и отправя поглед към бъдещето с вълнение.

„Както за клиентите, така и за колегите, ИКЕА каталог носи много емоции, спомени и радост. В продължение на 70 години това бе един от най-уникалните и емблематични продукти, който вдъхновява милиарди хора по целия свят. Решението ни, свързано със спирането на каталога, всъщност е естествен процес, тъй като потреблението на медии и поведението на клиентите са се променили. За да бъдем в съответствие с новите тенденции и близо до възможно най-много хора, ние ще продължим да вдъхновяваме с нашите решения за обзавеждане на дома по нови начини”, сподели Конрад Грюс, управляващ директор, Inter IKEA Systems B.V.

Животът у дома никога не е бил по-важен. През годините ИКЕА подбира знания и опит както от клиентите, така и от всички служители по света, за да планира иновативни решения за всеки мечтан дом както в печатна, така и в дигитална форма.

„Сега ще предприемем следващите стъпки, за да разширим нашите уникални знания, продукти и решения за обзавеждане на дома по най-добрия възможен начин. Но ние не започваме от нулата, тъй като трансформирахме много канали и формати с основната цел да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти. Въпреки че е време да се сбогуваме с каталога, ние гледаме с вълнение към бъдещето, защото знаем, че когато тази глава се затваря, започва друга, още по-вълнуваща“, допълни Конрад Грюс.

Решението за сбогуване с ИКЕА каталог върви ръка за ръка с продължаващата стратегия за дигитална трансформация на шведската компания. Наред с това веригата за домашно обзавеждане адаптира нови дигитални услуги и приложения, за да предостави още по-добро изживяване на клиентите си.

В контекста на цялостната трансформация, ИКЕА има стратегия за отваряне на няколко концептуални магазина от „ново поколение.“ Те са в отговор на съвременните урбанистични нужди на клиентите от по-малки и по-съвременни магазини в центъра на града, с лесен достъп и възможност за избор от пълния асортимент на ИКЕА. През септември тази година Варна приветства първия такъв магазин, разположен на 8 000 кв.м., а съвсем скоро нов концептуален магазин ще отвори врати и в Пирея, Гърция.

Виртуалният музей на ИКЕА каталог можете да разгледате тук.

5 факта за каталога на ИКЕА:
• 1951: Ингвар Кампрад сам съставя първия ИКЕА каталог, а на първата му корица се намира столът MK в кафява тапицерия. Отпечатан и разпространен в 285 000 екземпляра в южната част на Швеция, 68 страници. На шведски.
• 1998: Първият каталог "ИКЕА в офиса", достъпен в интернет, е специално издание, показващо само мебели за ––офиса. Амбицията тази година е била да се представи целия каталог онлайн, но поради сложността на ИТ системите, стартът е отложен.
• 2000: Стартиране както на печатна, така и на дигитална версия на ИКЕА каталог.
• 2001: Електронната търговия стартира за първи път в историята на ИКЕА - в Швеция и Дания.
• 2016: В пиковата си година ИКЕА каталог е разпространен в 200 милиона копия, в 69 различни версии, 32 езика и на повече от 50 пазара.


Стартира седмото издание на ИКЕА „Вълшебен конкурс“

02 ноември 2020

Конкурсът е част от кампанията „Ела да играем“ и подкрепя правото на всички деца по света да играят и да се развиват

ИКЕА обяви старта на ежегодния конкурс за детска рисунка, чрез който въображаемите приятели на малките художници могат да „оживеят“ в плюш колекцията SAGOSKATT. „Вълшебен конкурс 7“ е част от глобалната кампания „Ела да играем“, насочена към деца и възрастни, която стимулира творчеството чрез повече забавления и игри в ежедневието ни.

Всяко дете от 1 до 12 г. може да се включи с рисунка на своя въображаем приятел от 1-22 ноември на сайта ikeaplay.bg. Трима от малките творци, събрали най-много гласове на сайта, и още 12, избрани от специално жури, ще бъдат финалистите от страната ни. Техните рисунки ще бъдат изпратени в ИКЕА Швеция, където измежду участници от целия свят, шест героя ще бъдат произведени като плюшени играчки и ще бъдат налични през следващата година във всички магазини на ИКЕА в цял свят.

Тази година в журито ще се включат Богдана Трифонова – радио и телевизионен водещ, Александра Димитрова– художник-дизайнер и педагог в детски научен център „Музейко“, д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България и Мая Велянова – мениджър комуникации и интериорен дизайн в ИКЕА.

Шестте въображаеми герои-победители от миналогодишния конкурс са вече произведени и са част от колекцията плюшени играчки SAGOSKATT. Традиционен партньор на кампанията в България ще е УНИЦЕФ, а всички приходи от продажбите на играчките ще отидат в полза на програмата срещу насилието в училище „Стъпки заедно“.

„Кампанията „Ела да играем“ не е просто краткотраен проект на ИКЕА, а целогодишно движение, зад което заставаме от години. Чрез нея ние целим да запалим малки и големи да играят повече, тъй като това е незаменима човешка потребност. Играта ни помага да творим, да общуваме, да преоткриваме света около нас, да разпускаме и да се зареждаме с позитивни емоции. Всичко, разбира се, придобива още по-голям смисъл, когато е обвързано с кауза. ИКЕА България подкрепя програмата на УНИЦЕФ за сигурна училищна среда и превенция на тормоза и насилието. За нас е важно децата да се чувстват сигурни, да споделят своите идеи и да растат и учат в подкрепяща среда“, сподели Мая Велянова, мениджър комуникации и интериорен дизайн в ИКЕА.

До края на годината ИКЕА ще изненада посетителите в магазините си с поредица от весели предизвикателства като играта „Открий 10-те разлики“ или „Раздвижи се с Мечо-треньор“, защото освен за забавление, игрите са идеални за развиване на въображението и изграждане на позитивни емоционални връзки в семейството.


ИКЕА увеличи онлайн продажбите на дребно с 45% за 2020

9 октомври 2020

Inter IKEA Group сподели доклад за финансовата година на компанията (1.09-31.08) като постави фокус върху семейството и неговия живот у дома. Онлайн продажбите на дребно на шведския бранд са се увеличили с 45%, а посетителите на уеб сайта в световен мащаб наброяват 4 милиарда души. Електронната търговия се е разширила до три нови пазара, включително и китайския. Наред с това, ИКЕА отвори 33 нови локации пред последните 12 месеца.

„Живеем в несигурни времена и това определено се отрази върху начина ни на живот. Ето защо ИКЕА имаше възможност да помогне на всички с функционални решения за обзавеждане на дома. Ние знаем, че ниската цена е по-важна от всякога и това показаха резултатите – сегментите ни, ориентирани към по-ниски цени, представляват повече от половината продажби на дребно на ИКЕА за това лято. Искаме да бъдем все по-достъпни и това е една от най-големите възможности за развитие“ - сподели изпълнителният директор на Inter IKEA Group, Джон Абрахамсон Ринг.

През 2021 г. ИКЕА планира да достигне до нови пазари в Мексико и Филипините. Очаква се да се открият все повече нови магазини на текущите пазари, а прогнозите сочат, че продуктовата гама на шведския гигант ще се обогатява все повече.

„Онлайн търговията остава нашата най-ценна алтернатива. Занапред ще продължим да усъвършенстваме работата си и да развиваме непрекъснато различни иновации и нови решения. Компанията продължава да работи за намаляване на отпечатъка върху климата. Ангажирахме се да инвестираме 200 милиона евро във възобновяема енергия и отговорно горско стопанство. Интегрираме устойчивостта във всяка следваща стъпка - от извличане на суровини, до производство и доставка до домовете на клиентите си. Нашите планове са да продължим с тази политика на развитие, защото тя се превърна в основна ценност за всички нас“ – добави също Джон Ринг.

Можете да прочетете повече за годишният финансов доклад на ИКЕА тук.


Магазин на ИКЕА с нова концепция отвори врати във Варна

10 септември 2020 г.

Той посрещна многобройните си посетители с изненади, игри и награди

Днес ИКЕА откри новия си концептуален магазин във Варна в търговски център Delta Planet Mall. На официалната церемония присъстваха заместник кметът Коста Базитов, мениджъри от двете компании, както и други почетни гости. Откриването бе съпроводено с приветствие от официалните гости, символична традиционна шведска церемония „рязане на дънер“, символизираща екипна работа, както и български обичай за късмет.

Откриването на новия магазин на ИКЕА във Варна е част от стратегията ни за развитие и стремежа ни да бъдем близо до своите клиенти. Стремим се да им осигурим повече възможности за по-добър живот у дома. Вслушваме се внимателно в техните желания и нужди и откликваме чрез технологични решения и иновации.“, сподели Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България.

Минути по-късно магазинът отвори врати за многобройните посетители, където ги очакваха изненади и специални предложения с игри и награди.

От днес жителите на морския град и региона вече могат да закупят над 3500 продукта за обзавеждане на място в магазина в Delta Planet Mall, бул. „Сливница“ 185. Клиентите имат достъп и до пълната гама от 8000 артикула, налични на IKEA.bg, които могат да бъдат поръчани с различни опции за доставка – взимане директно от магазина без допълнително заплащане или с доставка до дома на клиента.

Новооткритият търговски обект е разположен на 3 нива - на ниво 0 се намира мебелният салон, където са изложени разнообразни и вдъхновяващи интериорни решения, на ниво 1 се позиционира залата за аксесоари и новото за България „IKEA on the Go“ – бистро в шведски стил, предлагащо типичните за скандинавската кухня кюфтенца, салати, десерти, както и вкусни предложения за приготвяне вкъщи. На ниво -2 е зоната за получаване на стоки и поръчки и сектора за замяна и връщане на прокупки.

Богата гама от услуги и екип от ентусиазирани служители ще бъдат в помощ на посетителите по време на тяхното пазаруване.


ИКЕА каталог 2021 представя още повече идеи за всеки дом

24 август 2020 г.

„Съветникът за по-добър живот у дома“ с ценни идеи за организиране на ежедневието вкъщи

Новият магазин на ИКЕА в Delta Planet Mall ще бъде в нов концептуален формат и ще бъде разположен на три нива и обща площ от 8000 кв.м. Мебелен салон с вдъхновяващи интериори, зала с аксесоари за дома, заведение за хранене и магазин за шведска храна ще се простират на търговска площ от 5 400 кв.м. Откриването на магазина е планирано през есенния сезон.

Тази година ИКЕА каталог отбелязва своя 70-годишен юбилей, както и 10-тия си рожден ден в България. Затова той е под формата на специално издание, полезно практически за всяко домакинство – истински съветник за по-добър живот у дома.

Животът е поредица от новости, обрати и важни решения. Понякога те са планирани, а понякога идват неочаквано и изискват нов начин на мислене, нови перспективи, нови навици и решения. Напоследък в дома се пренесоха офисът, училището, детската градина и така възникнаха нови нужди, свързани с обособяване на мини-кътове, специални интериорни решения и реорганизиране на домашното пространство.

ИКЕА каталог 2021 идва на помощ със съвети и отговори на тези нови нужди. В него са събрани интелигентни, свежи и практични идеи, дизайнерски решения, интериорни предложения и поредица от съвети „Как да...“ и „Няколко стъпки за...“ организиране на дома. Те са съчетани по практичен и функционален начин за обзавеждане на малки и големи пространства с ограничен бюджет и време. Каталогът показва на хората как всеки един кът у дома може да бъде оползотворен по нетрадиционен и творчески начин и да се превърне в мини офис, място за учене на новите уроци или за срещи с приятели.

„Животът у дома никога не е бил толкова важен, колкото е сега. Последните няколко месеца ни го показаха и ние от ИКЕА искаме да помогнем на хората в организирането му по възможно най-добрия начин. Затова предлагаме интериорни решения, предназначени както за големи, така и за малки пространства. Уютният дом може да бъде практичен и функционален и ИКЕА каталог 2021 ни помага да осъществим това“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА.

Освен това ИКЕА каталог 2021 има за цел да вдъхнови хората да живеят по-здравословен и по-щадящ природата живот у дома. Ето защо той включва предложения, свързани със стратегията на шведския бранд да използва все повече рециклирани материали в производството на мебели и аксесоари за дома. В каталога са предложени продукти, произведени от рециклирани пластмаса, дърво или памук. Те са вдъхновени от кръговата икономика и естествените материали.  

Юбилейният брой на каталога вече очаква своите читатели и може да бъде намерен в магазините на ИКЕА, както и онлайн.


Яна Якимова е новият управител на магазин ИКЕА София

05 август 2020 г.

Магазин ИКЕА София приветства своя нов управител – Яна Якимова, която встъпи в длъжност през месец юли. Тя има 10 години опит в компанията, като започва кариерното си развитие в ИКЕА още с откриването на първия физически магазин на шведския бранд в България и поема управлението на отдел „Връзки с клиенти“. От 2013 г. ръководи отдел „Продажби“ в продължение на 6 години, до назначаването й като заместник-управител на магазин ИКЕА в София през 2019 г.

Преди това Яна е заемала мениджърски позиции в сектора на туризма и обслужването на клиенти. Придобитата магистърска степен по Икономика на туризма в УНСС София, както и множеството корпоративни обучения, спомагат за усъвършенстването й в сферата на обслужването на клиенти, продажби и управлението на екипи.

„Щастлива съм за възможността заедно с екипа ми да продължаваме да правим ИКЕА любим магазин на жителите и гостите на София. Усилията ни сега са насочени към това да запазим пълната работна динамика и да устоим на предизвикателствата, които ни отправя настоящата ситуация", споделя Яна Якимова.


Новият концептуален магазин на ИКЕА в Delta Planet Mall във Варна отваря врати през есента

07 юли 2020 г.

120 служители на компанията ще обслужват жителите и гостите на града

Новият магазин на ИКЕА в Delta Planet Mall ще бъде в нов концептуален формат и ще бъде разположен на три нива и обща площ от 8000 кв.м. Мебелен салон с вдъхновяващи интериори, зала с аксесоари за дома, заведение за хранене и магазин за шведска храна ще се простират на търговска площ от 5 400 кв.м. Откриването на магазина е планирано през есенния сезон.

Селекция от повече от 3 500 продукти, аксесоари и най-продаваните мебели, ще бъде на разположение за директна покупка. Клиентите ще имат достъп до пълната гама от 8 000 артикула, налични на IKEA.bg, които ще могат да бъдат поръчани с различни опции за доставка – получаване директно от магазина без допълнително заплащане или с доставка до дома на клиента. Обикаляйки магазина или от вкъщи, всеки може да се възползва и от онлайн пазаруването в IKEA.bg или чрез мобилното приложение IKEA Bulgaria, като поръча стоките с опцията „Поръчай и вземи” от магазина без допълнително оскъпяване. В концепцията на ИКЕА всеки може да направи всичко сам – но това не е наложително, защото богата гама от услуги ще бъдат в помощ на посетителите по време на тяхното пазаруване – доставка до дома, монтаж на мебели, съвети за обзавеждане, безплатна услуга за проектиране на кухни и гардероби, са само част от тях.

На ниво 0 в Delta Planet Mall ще бъде разположен салон с функционални мебели и вдъхновяващи идеи за обзавеждане и организиране на пространствата в дома. На следващия етаж от магазина ще са зала с аксесоари, както и новият формат бистро „Swedish on the go”. Популярните шведски кюфтенца, различни салати и десерти ще се предлагат във вариант, в който клиентите ще имат възможност да се насладят на храната на място или да я вземат за вкъщи. На ниво -1 от търговския център ще е разположена складовата част и зоната за получаване на мебели.

ИКЕА България е в процес на подготовка и обучение на 120 служители, които ще посрещнат и обслужват жителите на морската столица и гостите на града. „Отварянето на магазин в напълно нов за страната формат е част от стратегията ни за развитие и иновации. Водени сме от мисията си за по-добър живот у дома, като не само правим преживяването ИКЕА лесно достъпно за възможно най-много хора, но и като подпомагаме местното икономическо развитие. Очаква се този магазин да бъде приет много добре от варненските жители след успеха на Центъра за поръчки, който отвори врати през 2015 г.“, сподели Николаос Ифантидис, управител на ИКЕА България.

Повече информация за предстоящото отваряне на ИКЕА очаквайте скоро.


ИКЕА открива първия си виртуален магазин в платформата Tmall в партньорство с Alibaba

12 март 2020 г.

В новия виртуален магазин ще бъдат предлагани повече от 3500 продукта и решения за обзавеждане на дома

На 10.03.2020 /вторник/, ИКЕА обяви официалното откриване на първия си виртуален магазин в Tmall в партньорство с китайската компания за електронна търговия Alibaba. Мебелният гигант стартира дигиталния проект с цел да достигне до многобройните китайски потребители, които търсят решения за по-добър живот у дома. Новият канал за продажби на бранда ще развие набора от точки за контакт с потребителите и ще покаже дали и как подобен вид партньорски платформи се вписват в ритейл микса на компанията.

В новия виртуален магазин ще бъдат предлагани повече от 3500 продукта и решения за обзавеждане на дома, а подробности около  проекта бяха излъчени на живо от Шанхай.

„Горди сме с емблематичните магазини ИКЕА, които посрещат над един милиард посетители всяка година по целия свят. Същевременно винаги сме отворени за промяна и новости. Щастливи сме от това, че си сътрудничим с Alibaba и съм убеден, че ще научим много от този тест, за да продължим да се усъвършенстваме.“, заяви Джон Абрахамсон Ринг, управляващ директор на Inter IKEA Systems B.V.

През последните години ИКЕА се старае да разшири пазарите, до които достига като предоставя нови и интересни предложения, тества нови формати и решения на различни пазари по света и неминуемо се доближава все повече до потребителите. Пример за това е плануваното отваряне на магазини с нов концептуален формат в избрани европейски градове, част от които е и предвиденият магазин с изцяло нова концепция във Варна, който ще бъде различен от утвърдените до този момент търговски обекти на компанията в България.

Повече информация за откриването на магазина в морската ни столица очаквайте през втората половина на 2020г.


Джон Абрахамсън Ринг е новият изпълнителен директор на Inter IKEA Group

24 февруари 2020 г.

Джон Абрахамсън Ринг започва кариерата си като стажант в IKEA Йоребру през 1998 г.

Торбьорн Льоф, който през последните седем години успешно управлява Inter IKEA Group, реши да се оттегли от своята позиция на изпълнителен директор. Неговият наследник ще бъде Джон Абрахамсън Ринг, който в момента ръководи франчайз подразделението на компанията. За да улесни предаването на работата, г-н Ринг първо ще заеме позицията заместник изпълнителен директор на Inter IKEA Group, считано от 1 март, като през това време ще отговаря пред г-н Льоф. Очаква се той да поеме новата си роля в компанията на 1 септември 2020 година.

Джон Абрахамсън Ринг започва кариерата си като стажант в IKEA Йоребру през 1998 г., след като завършва магистърска степен по „Бизнес администрация в университета Умеа. Прекарва и четири години като асистент на основателя на IKEA Ингвар Кампрад.

Благодарен съм тази възможност, но съм също горд и щастлив. IKEA е в сърцето ми и наистина вярвам в мисията да създадем по-добро ежедневие за мнозина. Ще продължим да бъдем верни на това кои сме и какво ни прави уникални: нашата култура и ценности, нашата визия и нашата бизнес идея. “, сподели Ринг.

Торбьорн Льоф се присъединява към IKEA също през 1989 г. След години усилена работа като управляващ директор в IKEA Швеция AB, той става изпълнителен директор на Inter IKEA Group през 2013 г. По време на ръководството му компанията претърпява голяма трансформация - успешно придобиване и интегриране на всички дейности на IKEA в сферата на доставките и индустрията и преструктуриране на франчайз системата. С новата си структура и посока, бизнесът се разширява до над 15 нови пазара - един от най-интензивните периоди на международна експанзия за компанията.

Изживях повече от 30 фантастични години с IKEA, през които компанията отбеляза забележително развитие и за мен бе голямо вдъхновение да бъда част от това. Сега, взимайки решението да прекратя работата си тук, го правя с много гордост от постигнатото заедно. Винаги ще нося със себе си спомените от всички прекрасни срещи с колеги и партньори от цял свят.”, заяви Торбьорн Льоф.


ИКЕА изтегля превантивно чаша за път TROLIGTVIS

15 януари 2020 г.

Изтеглянето засяга само чаши за път TROLIGTVIS, които са произведени в Индия и имат маркировка “ Made in India” на дъното на чашата.

ИКЕА изтегля превантивно чашата за път поради несъответствие с изискванията на ИКЕА относно употребата на химикали при производството на продукти, предназначени за контакт с храни. Изтеглянето засяга само чаши за път TROLIGTVIS, които са произведени в Индия и имат маркировка “ Made in India” на дъното на чашата.

Безопасността на клиентите е основен приоритет на ИКЕА, затова всички наши продукти преминават строг контрол на качеството и следва да отговарят на съответните стандарти и законови разпоредби. ИКЕА бе наскоро уведомена, че при определени пробни тестове на съответната чаша за път TROLIGTVIS са установени нива на миграция на дибутилфталат (DBP), които надвишават допустимите граници, заложени в изискванията на ИКЕА. ИКЕА от дълги години е забранила употребата на фталати в продукти, които имат контакт с храни.

ИКЕА приканва всички потребители, които са закупили съответната чаша за път TROLIGTVIS, с маркировка “Made in India”, да преустановят употребата й и да я върнат в магазин ИКЕА, където средствата за закупуването й ще бъдат възстановени в пълен размер или ще могат да я заменят с друг сходен продукт. Не е необходимо представяне на касова бележка за въстановяване на сумата или замяна на продукта.

Повече информация можете да получите на безплатния ни телефон 0800 45 800.


ИКЕА отваря магазин с нова концепция във Варна

18 декември 2019 г.

Откриването е планирано за втората половина на 2020 година.

Нов магазин на ИКЕА ще отвори врати във Варна. Той ще бъде първият магазин с напълно нов концептуален формат, различен от този на вече утвърдените търговски обекти на компанията в България и ще предложи по-голяма достъпност и удобство за клиентите.

Откриването е планирано за втората половина на 2020 г., а мястото е Delta Planet Mall на бул. „Сливница“ 185. Delta Planet Mall, който отвори вратите си за посетители по-рано тази година, беше наскоро награден в категорията „Търговски сгради“ на престижния конкурс „Сграда на годината“.

Магазинът в морската столица, който ще замести съществуващия ИКЕА Център за поръчки, ще бъде проектиран по иновативен за локация като търговски център модел, с обща площ от 8000 кв.м, от които 5400 кв.м са търговските площи. Този нов етап на развитие е част от стратегията на ИКЕА да бъде по-близо до възможно най-много хора, осигурявайки им желания комфорт и вдъхновение.


ИКЕА обзаведе първото споделено пространство за учене в Студентски град

30 септември 2019 г.

StudyHub e споделено пространство за учене, изградено на базата на философията за споделени работни места.

На 01 октомври 2019 г. в Студентски град в София ще отвори врати StudyHub - първото по рода си споделено пространство за учене в България. Екип студенти от няколко университета установяват проблем с липсата на мотивация за учене сред студентите, живеещи в общежития, поради отсъствието на подходящи места за самоподготовка.

Предприемчивите младежи се обединяват и със съвместни усилия решават да създадат модерно пространство по западен модел, което да реши този проблем и така да промени Студентски град към по-добро. ИКЕА застават зад амбициозната идея на младите студенти и я подкрепят като изцяло обзавеждат пространството.

В проекта се включват интериорните дизайнери на шведската компания, които преобразяват помещението и го превръщат в уютно място, където студентите да откриват повече вдъхновение и мотивация. Посетителите на StudyHub ще могат да се насладят на цветната и забавна колекция FÖRNYAD от ИКЕА, колаборация с аниматора Крейг Редман и Сара Алделм.


ИКЕА изтегля превантивно детски лигавник MATVRÅ

30 септември 2019 г.

ИКЕА изтегля превантивно детски лигавник MATVRÅ, 2 бр. в к-т, в синьо/червено, поради риск от наранявания, които могат да възникнат при скъсване на копчето. Изтеглянето засяга единствено детски лигавник MATVRÅ, 2 бр. в к-т, в синьо/червено с артикулен номер 504.269.20.

ИКЕА приканва потребителите, които са закаупили съответния детски лигавник да преустановят употребата му и да го върнат в магазин ИКЕА, където средствата за закупуването му ще бъдат възстановени в пълен размер или ще могат да го заменят с друг сходен продукт. Не е необходимо да представяте касова бележка срещу въстановяване на сумата или замяна на продукта.

Безопасността на клиентите е основен приоритет на ИКЕА, затова всички наши продукти преминават строг контрол на качеството, като следва да отговарят на съответните стандарти и разпоредби.

Емили Кнестер, Бизнес мениджър в ИКЕА, Швеция казва: „Бяхме уведомени, че има риск копчето на лигавника да се скъса, ако детето го дърпа силно. В ИКЕА подхождаме с изключително внимание към безопасността на клиентите ни, затова взехме решение да изтеглим превантивно детския лигавник MATVRÅ, 2 бр. в к-т, в синьо/червено. Детските лигавници MATVRÅ с цветни мотиви на плод и зеленчук са напълно безопасни за употреба, поради използването на различен материал и дизайн.


ИКЕА продължава да се разраства, докато планира бъдещо развитие

25 септември 2019 г.

Днес Inter IKEA Group споделя факти и данни за ИКЕА, за финансова година 2019.

Финансовата година на ИКЕА започва от 1-ви септември и приключва на 31-ви август. Близо 210 000 служители на ИКЕА от цял свят допринасят за създаването на по-добър живот у дома за възможно най-много хора. Заедно те са представили повече от 2000 нови продукта, тествали са нови формати на магазини и са помогнали на клиентите на ИКЕА да намерят продуктите и решенията, от които се нуждаят.

В резултат на това, продажбите на ИКЕА са нарастнали с 6.5% през 2019. Общите продажби на дребно, които включват продажби на продукти и услуги ИКЕА, възлизат на 41.3 млрд. евро.

Клиентите са закупили директно от магазина или онлайн около 5 милиона смарт крушки и аксесоари, 7 милиона библиотеки BILLY и повече от 10 милиона бройки веге хот дог. Освен това преоткриха някои стари, любими продукти в колекцията GRATULERA – пусната по повод 75-годишнината на бранда ИКЕА.


Сънят е основна тема в новия каталог на ИКЕА

26 август 2019 г.

В каталога за 2020 година ИКЕА обръща внимание на пълноценната почивка и колко е важна тя за свежест и продуктивност през деня

ИКЕА представи новия си каталог за 2020 година. Той обръща основно внимание на пълноценния сън и почивка, които ни помагат да се подготвим за задачите и предизвикателствата на следващия ден.

През последните десетилетия сънят и ползите от него са били все по-пренебрегвани. В глобален мащаб часовете за сън са намалели от 8 на 6 и е доказано, че хроничният недостиг от него е пряко отговорен за нарастваща раздразнителност, депресия, липса на концентрация, намаляване на способността за запаметяване, натрупване на килограми и свързаните с това здравословни проблеми.

С внимателно подбрани продукти в новия си каталог като подходящи матраци, завивки и ергономични възглавници, завеси и светлоизолиращи щори, килими и растения, ИКЕА дава работещи съвети и решения как да подобрим качеството на съня си и да бъдем енергични и свежи през следващия ден.

Каталогът за 2020 година представя шест различни домове, отразяващи основни емоционални нужди на потребителите. Ежегодно ИКЕА провежда многобройни интервюта и посещава домовете на хора по целия свят. Основната им цел е да разберат нуждите и желанията им и какво би подобрило живота им у дома. Именно в такова изследване са установени тези емоционални потребности, които, ако бъдат изпълнени, създават по-добър живот у дома.


ИКЕА информира превантивно потребителите за безопасната употреба на маса за повиване/скрин SUNDVIK

30 април 2019 г.

ИКЕА приканва всички потребители, които са закупили маса за повиване/скрин SUNDVIK да закрепят сгъваемата част с осигурените крепежни елементи за безопасност.

Призоваваме потребителите, които са загубили крепежните елементи да посетят магазин ИКЕА, за да получат нови безплатно. Не е необходимо предоставянето на касова бележка.

ИКЕА информира превантивно потребителите, тъй като е получила информация за три инцидента, при които сгъваемата част на маса за повиване/скрин SUNDVIK се е разхлабила, поради неспазване на инструкциите за употреба и децата са паднали от нея. В нито един от случаите не са констатирани сериозни наранявания.

ИКЕА е забелязала, че потребителите използват продукта като маса за повиване ежедневно и не поставят крепежните елементи за безопасност съгласно инструкциите.

Основното предназначение на продукта е да бъде маса за повиване. Допълнително може да се използва и като решение за съхранение. ИКЕА счита продукта за безопасен, когато се използва по предназначение и съгласно инструкциите.


ИКЕА изтегля превантивно SÖTSAK SKUMTOPP, мек сладкиш с маршмелоу, 180 г, поради недостатъчна информация за алергена мляко в списъка на съставките

12 март 2019 г.

ИКЕА изтегля превантивно SÖTSAK SKUMTOPP, мек сладкиш с маршмелоу, 180г, поради недостатъчна информация за мляко (потенциален алерген за хора, чувствителни към мляко) в списъка на съставките.

Безопасността на храната е основен приоритет на ИКЕА и ние искаме да уверим своите клиенти, че SÖTSAK SKUMTOPP мек сладкиш с маршмелоу със срок на годност между 12.03.2019 и 18.04.2019 се изтегля от пазара.

Призоваваме клиенти, които са алергични или имат непоносимост към мляко или млечни продукти, да върнат SÖTSAK SKUMTOPP в най-близкия магазин на ИКЕА срещу възстановяване на сумата в пълен размер.


ИКЕА обяви тазгодишните победители от конкурса за детска рисунка

15 февруари 2019 г.

Творенията на 6 деца ще бъдат произведени като плюшени играчки с мисия

За пета поредна година децата от цял свят се включиха в състезанието на ИКЕА, за да дадат шанс на играчката на мечтите им да се превърне в реалност. Тази година в конкурса са участвали 87 000 невероятни рисунки, като 6 избрани творби ще бъдат произведени като колекция плюшени играчки SAGOSKATT и ще бъдат пуснати в продажба през есента в магазинната мрежа на ИКЕА по цял свят като част от кампанията „Let’s Play” 2019.

SAGOSKATT е лимитирана колекция от плюшени играчки, проектирани от деца за деца. Тя е част от ежегодната кампания на ИКЕА "Let’s Play", която насърчава всеки да играе повече. Всички приходи от продажбите на SAGOSKATT се даряват на местни благотворителни организации.


ИКЕА Център за поръчки Пловдив отвори врати

05 декември 2018 г.

ИКЕА приветства първите си посетители в мол Plovdiv Plaza

ИКЕА Център за поръчки Пловдив отвори врати днес в мол Plovdiv Plaza. Това е третият център за поръчки в България след този във Варна през 2015 г. и този в Бургас, който бе открит през 2016 г.

В новия Център за поръчки посетителите могат да се вдъхновят с различни идеи за обзавеждане, да се докоснат до избрана част от продуктите на ИКЕА и да поръчат от наличния асортимент.

За улеснение на всички клиенти, в Центъра за поръчки в Пловдив ще се извършват и допълнителни услуги като проектиране на кухни, доставка до дома, монтаж и потребителско финансиране.


ИКЕА изтегля превантивно разтегателнa маса в бяло GLIVARP

27 ноември 2018 г.

ИКЕА изтегля превантивно разтегателна маса в бяло GLIVARP. Изтеглянето важи и за двата размера (125/188x85см и 125/115x70см).

ИКЕА приканва потребителите, които са закупили съответната маса след февруари 2017, да я върнат в магазин ИКЕА, където средствата за закупуването й ще бъдат възстановени в пълен размер или ще могат да я заменят с друг сходен продукт.

ИКЕА бе уведомена за няколко случая, в които разтегателната част на разтегателна маса в бяло GLIVARP се е откачила от опорните релси и е паднала, с риск да причини евентуални наранявания.

Поради тази причина ИКЕА изтегля превантивно съответната маса в двата налични размера. Изтеглянето не засяга разтегална маса от стъкло GLIVARP. ИКЕА благодари на всички свои клиенти за проявеното разбиране.


Детска рисунка може отново да се превърне в плюшена играчка с мисия в конкурса на ИКЕА

02 ноември 2018 г.

Всички приходи от продажбата на играчките SAGOSKATT отиват в полза на проекти на УНИЦЕФ за децата в България

Стартира ежегодният конкурс за детска рисунка на ИКЕА, в който творенията на децата на лист хартия могат да „оживеят“ и да бъдат произведени от компанията като плюшена играчка от колекцията SAGOSKATT. „Вълшебен конкурс 5“ и колекцията SAGOSKATT са част от кампанията Let’s Play, която извежда на преден план ролята на играта – не само за децата, но и за всички хора – защото играта е незаменима човешка потребност.

Във „Вълшебен конкурс 5“ в България могат да се включат деца до 12-годишна възраст, като в периода от 1 до 18 ноември качат рисунка на своя въображаем приятел на специалната платформа ikeaplay.bg.

Рисунките от миналогодишния конкурс вече са произведени и са част от колекцията плюшени играчки SAGOSKATT на ИКЕА. Всички приходи от продажбата на колекцията отиват в подкрепа на проекта на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“.


Временно удължаване на срока за доставка на поръчки от ИКЕА онлайн магазин

26 септември 2018 г.

Призоваваме всички, които очакват доставката си, да се свържат с нас на безплатната ни телефонна линия 080045800, за да получат информация за статуса на своята поръчка.

Нашите клиенти са основен приоритет и поради тази причина от месец юли предприехме мащабно реформиране на организацията на логистичния процес с цел да подобрим клиентското преживяване във всички канали за продажба. По време на фазата на прехвърляне на логистичните операции към външен партньор, установихме сфери, в които допълнително да усъвършенстваме процедурите си.

Това обаче предизвика неочаквани забавяния в графиците за изпълнение на поръчките – което се случи основно в онлайн магазина. С цел да разрешим въпроса с възникналото забавяне, се налага временно да увеличим срока на доставка за поръчки от онлайн магазина на ИКЕА на 30 работни дни.

Тази мярка ще даде възможност да реализираме докрай предприетата логистична промяна, да възстановим нормалния ритъм на работа възможно най-скоро и да изведем обслужването на клиентите в онлайн магазина на ИКЕА на още по-високо ниво.


ИКЕА изтегля превантивно определени партиди на лампа за таван CALYPSO

26 септември 2018 г.

ИКЕА призовава клиентите, закупили такава лампа след 1-ви август 2016 г., да проверят датата на производство върху продукта.

Приканваме потребителите, които използват лампа за таван CALYPSO с етикет на производство от 1625 до 1744 включително, да преустановят употребата й и да върнат продукта в магазин ИКЕА.

Средствата за закупуването му ще бъдат възстановени в пълен размер или ще могат да го заменят с нова лампа за таван CALYPSO. Не е необходимо да представяте касова бележка срещу възстановяване на сумата или замяна на продукта.

Безопасността е основен приоритет на ИКЕА, затова всички наши продукти следва да отговарят на международните и национални разпоредби и съответните стандарти.


ИКЕА представи новия си каталог за 2019 и обяви отварянето на нов център за поръчки в Пловдив

30 август 2018 г.

Компанията бележи среден ръст от 12% в продажбите от отварянето през 2011г.

ИКЕА представи новия каталог за 2019 година, в който основен фокус са различните нужди у дома. Той показва цялостни интериорни решения, дизайнерски асортимент и нови, трайно по-ниски цени.

ИКЕА отваря нов център за поръчки в Пловдив. Това е третият такъв на компанията след този във Варна, който започна работа през 2015 г., и този в Бургас, стартирал през 2016 г. Центърът ще бъде открит този ноември в новия мол в града – Plovdiv Plaza.

Компанията представи и развитието си за изминалите 7 каталожни години. За този период ИКЕА в България привлече 16 милиона посетители, отбеляза среден ръст от 14% на клиенти и 12% на продажбите.


ИКЕА ви благодари за първите прекрасни 75 години заедно!

27 юли 2018 г.

На 28 юли ИКЕА навършва 75 години. На тази дата през 1943 г. Ингвар Кампрад основава компанията в покрайнините на Елмхулт, Швеция.

Започвайки като малък бизнес за поръчки по пощата, управляван от тийнейджър на велосипед, за 75 години ИКЕА се превръща в един от водещите мебелни брандове в света. Днес компанията е представена на 49 пазара, магазините ѝ се посещават от близо един милиард души всяка година, а посетителите онлайн надвишават 2,5 милиарда годишно.

Планира се празненствата да продължат до края на годината – следете IKEA.bg!


ИКЕА получи три награди RED DOT 2018 за продуктов дизайн

10 юли 2018 г.

Резултатите от RED DOT 2018 са с тройна победа за дизайн на ИКЕА. Брандът бе награден за мултифункционалата платформа за диван DELAKTIG, преносимата музикалната колекция FREKVENS и KUNGSBACKA, първата кухня на ИКЕА, направена от рециклирана дървесина и рециклирана пластмаса на годишната церемония, която се проведе този месец в Есен, Германия.

„Трябва да се научим да използваме по-добре ресурсите на планетата по интелигентен начин. Нашата амбиция е да увеличим дела на рециклираните материали в нашите продукти.“ – сподели Анна Гранат, разработчик на продукти в IKEA.

Тази година бяха получени изявления от 59 страни и въведените продукти бяха оценени индивидуално от независимо и международно жури от експерти. Наградите Red Dot са едни от най-големите световни продуктови конкурси.


ИКЕА промени 6000 кв. м. от магазина, през август ще заработи изнесен логистичен център в София.

12 юни 2018 г.

Тези дейности се реализират под мотото „Променяме магазина за теб“, след като Никос Ифантидис, управител на ИКЕА за България, пое ангажимент за подобряване на клиентското преживяване.

ИКЕА обяви обновените 6000 кв. м. от магазина в София. Следващата важна стъпка ще бъде логистичен център под наем край столицата, което ще оптимизира логистичните процеси и наличността в магазина.

Променени са общо 8 отдела от търговската част – готвене, за трапезата, текстил за дома, текстил за спалня, килими, баня, организиране на дома и осветление. Нов облик имат и касите, ИКЕА бистро, магазина за шведска храна и зоната за обслужване на клиенти.

Следващата ключова стъпка за подобряване на потребителското преживяване се очаква през август. За тогава е планирано да заработи нов модерен логистичен център в София. След проведена тръжна поцедура за доставчик на логистичната услуга е избран „карго-партнер“ (cargo-partner), един от най-големите логистични доставчици в България.


ИКЕА представи нови сътрудничества: с Adidas, Lego, дизайнера Стефан Диез и други

8 юни 2018 г.

Това се случи по време на традиционното събитие Дни на демократичния дизайн, което се провежда в Елмхут, Швеция.

ИКЕА представи предстоящите си нови сътрудничества с компании и дизайнери – Adidas, Lego, UNYQ и Area Аcademy и с дизайнера Стефан Диез.

Сътрудничествата с компании се очаква да доведат до по-интересни и вдъхновяващи предложения. ИКЕА и adidas ще работят съвместно, за да развият спортуването вкъщи и усъвършенстването на здравословните навици. ИКЕА и Lego Group от своя страна ще сътрудничат за повече и по-увлекателни и развиващи игри за децата вкъщи.

ИКЕА се свързва с награждавания индустриален дизайнер Стефан Диез, с когото ще търсят нови възможности за проектиране на работни места, приспособени към начина, по който хората вече работят. Другите колаборации са с UNYQ, водеща 3D принтинг компания и образователната институция Area Academy и Saint Heron, мултидисциплинарен културен център.


Новият Център за поръчки на ИКЕА в Бургас отваря врати на 20 октомври

11 октомври 2016 г.

Центърът се намира в Mall Galleria, предлагайки вдъхновяващи интериорни решения на 2 100 кв. метра площ

Новият Център за поръчки на ИКЕА в Бургас отваря врати за посетители на 20 октомври 2016 г. и ще бъде първият обект на марката в Югоизточна Европа, интегриран в мол. Разположен на две нива, върху обща площ от 2 100 кв. метра, той ще предлага изцяло нов модел на пазаруване за клиентите от Бургас и региона. Посетителите ще могат да се вдъхновят от разнообразни интериорни комбинации, както и да получат компетентни съвети от консултантите на ИКЕА. Клиентите ще могат лесно да направят поръчка от целия продуктов асортимент, наличен в магазин ИКЕА в София, след което ще получават покупките си до Центъра за поръчки без допълнително оскъпяване за доставка. Освен това в новия търговски обект на ИКЕА ще се предлагат допълнителни услуги като дизайн на кухня, монтаж и потребителско финансиране.


Кампанията БАЛКОН ТУРИСТ на ИКЕА спечели злато на ФАРА

19 септември 2016 г.

БАЛКОН ТУРИСТ бе отличена със Злато за кампания и два сребърни приза на най-големия рекламен фестивал у нас, a ИКЕА България се класира в топ пет на рекламодателите у нас.

Кампанията БАЛКОН ТУРИСТ на ИКЕА България и Ogilvy Group Bulgaria спечели златна награда в една от най-оспорваните категории „Комуникационна кампания” на фестивала на Българската асоциация на комуникационните агенции – ФАРА 2016, който се проведе от 15 до 17 септември в Пловдив. БАЛКОН ТУРИСТ спечели и два сребърни приза – за „Интерактивна кампания” и за идеята да се използват балкони за рекламен канал в категорията „Нов комуникационен канал”. ИКЕА България се нареди на пето място в класацията на рекламодателите, участващи в креативния фестивал. По-рано тази година, ИКЕА взе златна награда за БАЛКОН ТУРИСТ и в категорията „Услуги” на наградите за ефективност Effie Bulgaria.


ИКЕА България открива нов Център за поръчки в Бургас и представя новия си каталог за 2017

30 август 2016 г.

ИКЕА България обяви откриването на нов Център за поръчки в Бургас тази есен като резултат от стабилния си растеж. Компанията отчита 18% ръст в продажбите, 12% ръст на посетителите и 26% повече клиенти в сравнение с миналата каталожна година. Резултатите отразяват цялостното присъствие на ИКЕА в България и включват магазин ИКЕА в София, онлайн магазина и Центъра за поръчки във Варна. За изминалата каталожна година трите канала за продажба отчитат оборот от 92 милиона лева. Компанията регистрира общо 2.5 милиона посетители и 950 000 клиенти, отбеляза Тео Муратидис, управител на ИКЕА България.


ИКЕА информира клиентите, че всички скринове, които предлага, отговарят на задължителните стандарти за сигурност във всички страни, в които се продават

29 юни 2016 г.

Във връзка с публикациите относно изтеглянето на скринове ИКЕА, уведомяваме клиентите, че това засяга единствено пазарите на САЩ и Канада. Конкретният продукт се изтегля, тъй като не отговаря на изискванията на доброволен местен стандарт на ASTM (American Society for Testing and Material).

Скриновете ИКЕА отговарят на всички задължителни стандарти за сигурност в Европейския съюз и в останалите страни, в които се продават. Всички скринове ИКЕА са тествани и отговарят на Европейския стандарт за безопасност (EN 14749). Различията в доброволното регулиране от континент на континент са често срещани, особено ако се провежда от частни, неправителствени организации.


Влез в света на игрите с LATTJO

Дни преди празника на най-важните хора те каним на нашата LATTJO олимпиада за игри на открито, част от събитията на Sofia Fun Fest. Събери своя отбор и се включи в състезанията по скачане на ластик, дърпане на въже и скачане в чували. Ние ще ти припомним правилата, а ти и твоя отбор ще имате шанса да спечелите чудни игри и играчки от нашата колекция LATTJO.

Започваме в 11:00 часа на 28 май на изхода към Sofia Ring Mall.


Да играем и декорираме заедно – креативна работилничка в ИКЕА

Великденските празници са съвсем близо, затова е време да се подготвим с декорацията.

С нашите приятели от Работилничка за приложни изкуства - 11:00 до 15:00 часа, до Магазин за шведска храна.

Ще развинтим фантазия и въображение, за да подготвим заедно празничната украса у дома. Разбира се, всичко ще е под формата на игра и забавление!


ИКЕА представя фотоизложба IKEA Art Event 2016

Второто издание на лимитираната колекция IKEA ART EVENT представя фотографии на 11 значими съвременни фотографи от цял свят.

Откриването на изложбата с вдъхновяващите арт фотографии от различни точки на света е на 11 април от 19:00 часа в PhotoSynthesis - място за фотография, хора и идеи.


ИКЕА представи лимитирана колекция GILTIG със специална изложба

На 29-и април ИКЕА представи своята най-нова лимитирана колекция GILTIG със специална продуктова изложба, която може да бъде видяна до 3 април в Галерия 2.0 в София. GILTIG е създадена в партньорство с лондонския моден дизайнер Кейти Иъри и пренася типичните за нея атрактивни илюстрации върху мебели и аксесоари. Цялата линия беше курирана като изложба от Студио Комплект, а по повод откриването й се проведе дискусия на тема „Модата среща интериорния дизайн”, с участието на Поли Георгиева, интериорен дизайнер в ИКЕА, Лидия Манолова, интериорен редактор в сп. BRAVACASA и Антония Йорданова, креативен директор на българския моден бранд KNAPP.


ИКЕА спечели наградата iF DESIGN 2016 за работната лампа RIGGAD

Работната лампа с безжично зареждане RIGGAD на ИКЕА спечели престижното отличие iF DESIGN AWARD на церемония в Мюнхен. iF е сред водещите световни награди за дизайн, a RIGGAD бе отличена в категорията Осветление.

„iF награждава изключителните постижения в дизайна. За нас е чест, че iF отличи нашите усилия за създаването на работната лампа RIGGAD,” заяви Бьорн Блок, мениджър „Осветление“ в ИКЕА.


Малки и големи готвят заедно с „Малка сладка“ в ИКЕА

Най-пъстрата и забавна детска готварска книжка „Малка сладка“ отново гостува на ИКЕА със специално събитие, в което децата ще готвят със своите родители. Инициативата е част от многото семейни и готварски приключения в ИКЕА и ще провери как се справят малките и големите в съвместните си опити за приготвяне на вкусотии. Събитието е в събота, 24 октомври, от 11:00 часа, а мястото – до ресторанта на ИКЕА.


Новият ИКЕА каталог е посветен на живота във и около кухнята

ИКЕА каталог 2016 е изпълнен с нови продуктови предложения, вдъхновение за обзавеждане на дома и находчиви решения за всяко пространство. Тази година ИКЕА поставя акцент върху живота във и около кухнята наред с всички моменти, които прекарваме вкъщи.


Първият Център за поръчки на ИКЕА в България отвори врати в град Варна

Първият Център за поръчки на ИКЕА в България отвори врати в град Варна. Проектът е част от стратегията на компанията да улесни достъпа на още повече хора до продуктите за обзавеждане на дома на ИКЕА чрез нови канали за продажба. Центърът във Варна е втората значима стъпка на ИКЕА България в тази посока за 2015 г., след старта на онлайн магазина ikea.bg през месец април.


ИКЕА представя новата си посока за развитие на бизнеса си с храни и напитки

ИКЕА Храни и напитки започва своята дългосрочна глобална кампания с основен фокус върху по-здравословното хранене и начин на живот. Следвайки визията си да направи всеки ден по-добър за хората, ИКЕА ще предлага по-богата селекция от природосъобразни храни. Първата крачка в тази посока е въвеждането на вегетарианските кюфтенца GRÖNSAKSBULLAR, които се предлагат и в България от 29 април.


ИКЕА България стартира онлайн магазин

Като част от стратегическите приоритети да бъде все по-достъпна за хората, ИКЕА отвори своя онлайн магазин в България. От 22 април клиентите на шведската верига могат удобно да пазаруват от всяка точка на страната.

В забързаното и високотехнологично съвременно ежедневие, ИКЕА остава вярна на мисията си да предоставя добър дизайн и качествени продукти на достъпни цени за всеки дом. Стъпването на компанията на разрастващия се глобален онлайн пазар е една от най-големите крачки в отговор на световните тенденции и в търсене на максимална близост до всеки клиент.


Нов живот за старите книги

В дома ви е пълно с вече прочетени и отдавна забравени детски книжки, които събират прах по рафтовете? Сега можете да им вдъхнете нов живот, като посетите Библиотеката за книжки на ИКЕА, която ще бъде разположена между 9 и 14 декември в книжарницата на Софийския Международен литературен фестивал в мраморното фоайе на Националния дворец на културата. Там можете да оставите книжка, издадена преди не повече от 15 години, или да закупите нова, а ИКЕА ще се погрижи тя да стигне до дете, което има нужда от нея.


Коледното настроение завлaдява ИКЕА

Празнични вкусотии, коледна музика, шведски традиции и много светлина очакват посетителите на магазин ИКЕА България през декември. За трета поредна година ИКЕА ще посрещне коледните празници с празнично настроение, вкусен аромат на сладки с канела, музика и много светлина.


Креативното осветление у дома – във фокуса на семинар в ИКЕА

Как да използваме светлината, така че да създадем повече хармония и уют у дома? Кои са най-важните принципи за осветяване на помещенията и какви са предимствата на LED осветлението? Отговори на тези въпроси ще дадат специалистите на ИКЕА на семинара „Нека бъде светлина във всеки #дом”, който компанията организира на 26 ноември.


Децата ще създадат сами украсата за Хелоуин в ИКЕА

Едно от най-забавните неща, с които свързваме Хелоуин, освен неизменните страшни костюми и събирането на лакомства, е украсяването на дома за празника. Ето защо, на 31 октомври децата ще имат възможността да развихрят въображението си и да създадат сами оригинални декорации за Вси Светии в рамките на арт-работилница в ИКЕА.


Световноизвестният детски психолог Алисън Шейфър гостува в ИКЕА

Освен в място за топлина и споделени мигове, домът често се превръща и в арена на борби за надмощие. Правилно ли е да основаваме отношенията си на постоянни борби и победи, или е по-добре да концентрираме усилията си върху това да заработим като един екип? Възможно ли е изобщо родители и деца да бъдат равноправни партньори в семейството? Върху тези въпроси ще се фокусира световнизвестният детски психолог, лектор и автор на бестселъра „Скъпи, провалих децата” Алисън Шейфър на безплатна лекция за родители в ИКЕА.


Мащабна симулация на пожар в ИКЕА България

Мащабна симулация на избухване на пожар се проведе в магазина на ИКЕА България на 25 октомври. Всички присъстващи клиенти бяха евакуирани в реално време, а служителите образуваха жива верига, за да гарантират сигурността на клиентите и достъпа на представителите на всички отговорни институции до обекта.


ИКЕА България празнува трети рожден ден

На 20 септември се навършват три години от стъпването на ИКЕА на българския пазар. Мебелният магазин ще отпразнува рождения си ден с изненади за своите клиенти.


Романтична вечер под звездите с ИКЕА

Политически акции, виртуозни скейт изпълнения, бира на пейка с приятели...обикновено това са първите асоциации, които ни идват наум, когато чуем за градинката пред паметника на Съветската армия. За две щастливи двойки обаче, тя се превърна в място за романтична вечер в уютна обстановка, пресъздаваща най-актуалните идеи за обзавеждане от ИКЕА.


ИКЕА се разположи в центъра на София

От 4 септември столичани могат да разгледат обзавеждането на ИКЕА и да почерпят идеи и вдъхновение за дома не само във фирмения магазин, а и на открито, в центъра на града. Това стана възможно, след като ИКЕА разположи в градинката пред Паметника на съветската армия три уютно обзаведени стаи - спалня, детска и всекидневна, отразяващи най- новите идеи от ИКЕА. Първите гости бяха посрещнати със сутрешно кафе от екипа на ИКЕА България. До 14 септември всеки минувач може да разгледа интериорите, да и да се наслади на домашен уют по време на забързания работен ден, прелиствайки новия каталог на ИКЕА. Посетителите ще могат да споделят какво означава дома за тях във видео, което ще бъде качено във Vbox7 и в YouTube канала на ИКЕА.


ИКЕА представя новия си каталог и над 500 по-ниски цени

ИКЕА България намалява цените на над 500 артикула от асортимента си. Намалението обхваща цялата продуктова гама, поставяйки акцент върху артикулите за баня и спалня, които са във фокуса на новия каталог на ИКЕА за 2015 г. Това съобщиха от екипа на ИКЕА България на среща с медиите на 28 август в София, на която бе представен и новият каталог на марката. Новият каталог включва над 2000 продукта за дома, чиито цени могат само да намаляват в рамките на каталожната година*. (от септември 2014 г. до август 2015 г.).


Август е месец на децата в ИКЕА

През целия месец август децата ще имат разнообразни възможности за креативни занимания и забавления в Магазин ИКЕА в София. Всеки уикенд е посветен на различна любопитна тема, която по забавен начин да развие въображението и креативните способности на малките посетители на ИКЕА.


Първият ИКЕА Family семинар посреща дизайнера Мая Ганжниеч в София

Младият полски дизайнер Мая Ганжниеч ще гостува на ИКЕА на 20 юни зa първия ИКЕА Family семинар в България. Ганжниеч, един от дизайнерите на лимитираната колекция IKEA PS 2014, ще разкаже за участието си в проекта, обединил 19 млади творци от всички точки на света и за „Дизайна в движение“, или как динамичния начин на живот променя облика на дома.


ИКЕА празнува 1 юни с уикенд, посветен на децата

Цял уикенд, посветен на децата и техните родители, подготвя ИКЕА България по повод детския празник 1 юни. Програмата за 31 май - 1 юни предвижда лекция за родители на световноизвестния специалист по здравословно хранене Барбара Рен, четене на открито с деца пред Националната библиотека, както и разнообразни игри и изненади за малките посетители на магазина и техните семейства.


Шведски и български традиции се пренасят в ИКЕА за детски Великден

Игри, музика и състезания с разнообразни награди за малки и големи ще организира ИКЕА за своите посетители в разгара на великденските празници. Великден е един от най-големите празници на семейството, изпълнен с любими на децата традиции. Ето защо ние ще празнуваме по българските обичаи, същевременно запознавайки децата и техните родители и с типично шведските великденски традиции.