Можете да търсите продукти на ИКЕА като ползвате снимка
Вижте как работи
Качете снимка
Как работи?
Качете продуктова снимка или комбинация

Можете да намерите всеки ИКЕА продукт бързо и лесно като използвате функцията за търсене по снимка.

Вижте резултати за подобни продукти

Продуктите, които ще бъдат показани в резултатите ще бъдат подобни на тези от снимката.

Открийте същите или подобни продукти на тези, които търсите

Изберете любимия си ИКЕА продукт.

Поддържат се файлове JPEG и PNG до 5MB. Поверителността на вашата информация е много важна за нас! Моля, не качвайте снимки с хора.
Списъкът с любими продукти е празен.

Как да изберете подходящ матрак?

Има само един начин да разберете дали един матрак е добър – колко удобно спите на него. Изборът става по-лесен, когато сте добре информирани.

Видове матраци

Матраци със слой мемори пяна

Матраците със слой мемори пяна поддържат гръбнака в естествено положение и се приспособяват идеално към формите на тялото. Подходящи за онези от вас, на които им е студено по време на сън. Мемори пяната облекчава напрежението, подобрява кръвообращението на мускулите и кожата, и ви помага да се отпуснете напълно. Тя абсорбира шока от движенията, което я прави чудесен избор, ако имате партньор, който се върти през нощта. Заради гъвкавостта си, са подходящи за регулируеми подматрачни рамки.

Матраци с полиуретанова пяна

Стандартната пяна, наречена още полиуретанова пяна (PU), осигурява добра опора и следва контурите на тялото, за да се насладите на спокойна среда за сън.

Матраци с индивидуално пакетирани пружини

Индивидуално пакетираните пружини функционират независимо една от друга, така че движенията на единия човек да не се усещат от другия в леглото. Конструкцията с отворени пружини помага на въздуха да преминава през матрака, за да не ви е прекалено топло по време на сън. Разполагат и с поне един слой пяна за още повече комфорт.

Матраци с пружини "Бонел"

Пружините Bonnell осигуряват добра опора и позволяват на въздуха да циркулира. Добър избор за приятна, хладна температура по време на сън.

Как спите?

По гръб

Ако обикновено спите по гръб, се нуждаете от твърд матрак, за да запазите естествената извивка на гръбнака по време на сън и да предпазите гърба и тялото от потъване. Допълнете с по-ниска възглавница, която не избутва врата и главата напред. Пружинните матраци разпределят вашето тегло равномерно, така че да няма допълнително напрежение върху никоя част от тялото. Конструкцията с отворени пружини помага на въздуха да преминава през матрака, за да не ви е прекалено топло по време на сън. Разполагат и с поне един слой пяна за още повече комфорт. Препоръчваме средно твърд матрак за всички с телго под 60 кг и твърд, за онези с по-високо тегло.

Настрани

Ако обикновено спите настрани, ви препоръчваме по-мек матрак, който следва формата на бедрата и раменете, докато останалата част от тялото има опора, а за гръбнака е осигурена правилна позиция. Малко по-високата възглавница позволява на врата да отпочине по-добре. Меки и издръжливи, матраците от пяна осигуряват опора като следват контурите на вашето тяло и разпределят равномерно теглото. Тъй като няма допълнително напрежение в никоя част на тялото, това улеснява кръвообращението и ви помага да се отпуснете напълно. Матраците от пяна абсорбират шока от движенията, което ги прави чудесен избор, ако имате партньор, който се върти през нощта. Заради гъвкавостта си, са подходящи за регулируеми подматрачни рамки. Препоръчваме средно твърд матрак за всички с телго под 85 кг и твърд, за онези с по-високо тегло.

По корем

Ако спите по корем, матракът ви трявба да е по-твърд, за да запази гръбнака в оптимална позиция. Най-добре е да изберете средно твърд матрак, който помага на гръбнака да поддържа естествената си позиция и намалаява напрежението върху стомаха и дробовете възможно най-много. Препоръчва се допълнителна опора за врата и кръста, както и много ниска възглавница. Препоръчваме средно твърд матрак за всички с телго под 60 кг и твърд, за онези с по-високо тегло.